Скупштина Србије усвојила четири закона

Скупштина Србије је усвајањем четири закона завршила прву седницу редовног јесењег заседања. Међу усвојеним законима су и Закон о Националној академији за јавну управу и Закон о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању.

Сви службеници, на републичком и на локалном нивоу, пролазиће кроз обуке на Националној академији за јавну управу, утврђено је законом који је усвојила Скупштина Србије.

У Влади очекују да ће она почети да ради средином идуће године, те да ће у потпуности трансформисати јавну управу и обезбедити ефикасније, љубазније и боље упућене службенике.

Службеници ће, наиме, кроз опште и посебне програме обука стицати нова знања, вештине и способности усмерене на подизање нивоа компетенција неопходних за квалитетно обављање послова.

Скупштина је усвојила и Закон о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, који ће омогућити свим корисницима да преко својих мобилних телефона користе квалификовани електронски потпис у трансакцијама и електронској комуникацији и који предвиђа изједначавање електронског документа са папирним.

Квалификовани електронски потпис омогућиће потпуно сигурност, безбедност и висок степен поузданости, а законом су утврђени различити поступци идентификације тако да ће, у зависности од степена ризика од злоуптреба и могуће штете, постојати три нивоа идентификације - основни, средњи и високи.

Новим законом биће уведен и електронски печат за правна лица, а предвиђено је и формирање електронског магацина за чување документације.

Усвојене су и измене Закона о информационој безбедности које уређују мере заштите од безбедносних ризика у информационо-комуникационим системима, одговорности правних лица приликом управљања и коришћења тих система и одређени су надлежни органи за спровођење мера заштите. 

Изменама тог закона предвиђено је да послове Центра за безбедност ИКТ система (ЦЕРТ) републичких органа обавља орган надлежан за пројектовање, развој, изградњу, одржавање и унапређење рачунарске мреже републичких органа, за чије обављање је сада надлежна Канцеларија за информационе технологије и електронску управу.

Скупштина је разрешила Александру Ђуровић из СНС функције шефа делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе. 

Ђуровићева је раније указом председника Србије Александра Вучића постављена за шефицу сталне мисије Србије при Савету Европе у Стразбуру.

Уместо Ђуровићеве, парламент је за шефицу делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе изабрао Александру Томићи из СНС. 

Нови члан делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе биће и Александар Шешељ, син лидера радикала Војислава Шешеља.

Он је изабран за члана те делегације уместо Милована Бојића који је раније поднео оставку на место посланика због преласка на функцију директора Института за кардиоваскуарне болести Дедиње.

Како је одлучила Скупштина, Александар Шешељ биће и члан скупштинског Одбора за здравље и породицу, уместо Милована Бојића. 

Чланства у делегацији Парламентарној скупштини НАТО разрешен је Ђорђе Милићевић из СПС, а уместо њега за члана је изабран његов страначки колега Дејан Раденковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво