Чепурин: Шојгу у петак на прослави у Београду

Русија је спремна да иде напред онолико колико је за то спремна Србија, поручио је амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин најавио је да ће предстојећој прослави ослобађања Београда присуствовати руски министар одбране Сергеј Шојгу и додао да посете високих руских званичника у октобру постају традиција.

Чепурин је у интервјуу за Спутњик рекао да ће присуство министра Шојгуа дати додатни значај обележавању ослобођења Београда.

Уз подсећање да су у Србију управо стигли поклоњени авиони "миг-29", Чепурин каже да је Шојгу један од политичара светског нивоа, али и велики пријатељ Србије.

"Очекујемо да ће то бити добра посета, не само због празника него и због размене мишљења што је данас потребно", рекао је Чепурин.

Према његовим речима, свет се налази у сложеној ситуацији, ни Балкан није у једноставној ситуацији, а Србија је "нека врста острва стабилности".

Коментаришући опредељење Србије да буде војно неутрална, Чепурин каже да је то "суперважно питање у наше доба, и добар пример за друге земље".

"Русија сто одсто подржава неутралност Србије. Зато смо објективно заинтересовани да Србија постане јака, безбедна и неутрална земља. А било би добро да сви то схвате и подрже", рекао је Чепурин.

Говорећи о обележавању 180 година дипломатских односа Русије и Србије у фебруару 2018. године, Чепурин је најавио да ће тада у Београд доћи руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, што је, како каже важна посета и могућност да се размотри читав спектар билатералних односа.

"Пред нама је суперзадатак да повећамо робну размену, индустријску сарадњу. Сада су створени услови да то можемо. Ове године ће робна размена бити за 15-20 одсто већа него прошле, то је позитиван знак. Морамо и можемо да достигнемо квалитативно виши ниво, економску сарадњу, треба градити нешто другачије а сада има могућности за то", рекао је Чепурин.

Руски дипломата је додао и да је Русија спремна да иде напред онолико колико је за то спремна Србија, због чега је од велике важности то што ће у Србију у децембру доћи руски део међувладиног комитета на челу са Дмитријем Рогозином.

Како је рекао, од те посете се очекује да ће имати добре резултате и да ће бити важан догађај.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара