ЛДП: Спољна политика Србије недефинисана и конфузна

Либерално-демократска партија кртиковала је, како наводи, недефинисану и конфузну спољну политику ове власти. Она постаје озбиљан терет за Србију која се, паралелно са декларативним процесом прикључења Европској унији, налази под притиском Русије која нас онемогућава да остварујемо сопствене интересе, сматрају у ЛДП-у.

У саопштењу ЛДП-а се наводи да је министар спољних послова Србије Ивица Дачић, најгласнији промотер политике коју као мантру понављају сви чланови владе и владајуће коалиције, свесно обмањује грађане непрестано понављујући ставове који нас удаљавају од савезништва са западним земљама, представљајући Србију као земљу која није одредила сопствене спољнополитичке приоритете, већ негује неискрене односе у зависности од потреба у том тренутку.

"Друштво у Србији мора да зна да затварање поглавља 31 у процесу преговора о пуноправном чланству Србије у ЕУ значи усаглашавање спољне и безбедносне политике са земљама које чине Европску унију. То значи да политика неутралности има свој рок трајања и да се ближи тренутак у којем се политика више неће моћи сводити на перформансе, већ се морају доносити одлуке које нас јасно сврставају у одређена савезништва и интересне сфере", наводи се у саопштењу.

Такође, сматра ЛДП, питање статуса Косова уско је повезано са приступањем Унији, тако да је покушај сакривања у том послу иза администрације у Москви или Вашингтону још једна представа чији је циљ одлагање неизбежног, а редослед корака знају и власт у Београду и она у Приштини.

"Нема места условљавању и нема алтернативе дијалогу. Трајни споразум између две Владе гарантује мир, и Косово и Србија једино тако могу постати партнери који не саплићу једни друге и не угрожавају безбедност региона", пише у саопштењу.

ЛДП тражи да се ове чињенице не скривају од јавности, него да се крене догађајима у сусрет, како опет не бисмо били принуђени да жалимо за пропуштеним шансама и договорима, пошто је блиска историја показала да је сваки наредни понуђени папир који регулише односе Србије и одређене земље гори него претходни и таква неозбиљност нас је скупо коштала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи