Вучић: Србија спремна за трилатерални сусрет са БиХ и Хрватском

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија спремна за одржавање трилатералног састанка представника Србије, Хрватске и БиХ који би, како каже, можда био и најважнији за наше земље, али и за цео регион Западног Балкана. Уплаћена средства за обнову Саборног храма у Мостару као и Хрватском националном већу у Војводини за изградњу куће Бана Јелачића. Драган Човић је додао да историју треба оставити иза себе како не би била препрека за будућност.

Тај сусрет би, каже Вучић, довео до много важнијих и конкретнијих решења о бројним политичким, економским и социјалним питањима.

"Србија је спремна за одржавање тог састанка на било ком нивоу, председника, односно председавајућег Председништва БиХ или на нивоу влада, односно Савета министара", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са председавајућим Председништва БиХ Драганом Човићем.

Вучић је поручио да је БиХ један од најзначајних спопљнополитичких партнера Србије.

Председник је истакао да је Србија данас уплатила додатних 500.000 евра за обнову Саборног храма у Мостару. Нагласио је да је то учињено на молбу председавајућег председништва БиХ Драгана Човића.

Вучић је објаснио да ће Србија бити земља партнер на Сајму у Мостару, да ће се снажно тамо представити. Додаје и да је Човића упитао шта Србија може да помогне Федерацији, на шта је Човић, Хрват по националности, замолио да Србија помогне изградњу Саборног храма у Мостару.

Председник Србије је захвалио Човићу на тој молби и подсетио да је Србија раније упатила 200.000 евра такође за изградњу Саборног храма у Мостару.

Вучић је навео и да је Хрватском националном већу Војводине уплаћено пола милиона евра за изградњу куће Бана Јелачића.

"На овај важан дан за Хрвате хтели смо да покажемо да држимо до оног што смо рекли. Мислим да Срби и грађани Србије тиме треба да се поносе", рекао је Вучић.

Председник је напоменуо да су хрватски медији ових дана постављали питање да ли ћемо испунити обавезу коју смо преузели.

Србија поштује територијални интегритет БиХ

Александар Вучић je изјавио да су односи Србије и Републике Српске конкретни и конкретизовани, да Србија поштује територијални интегритет БиХ, и територијални интегритет РС у оквиру БиХ, али и да му је жао што има оних који имају негативан однос према нечему што нису ни видели.

Вучић је рекао да су многи против нечега што нису ни видели, о чему немају појма, већ априори нешто одбацују само зато што Срби, или Хрвати или Бошњаци "имају мозак" да сачувају своју културу и језик.

Он је рекао да је тек формиран тим у Србији за рад на декларацији о очувању језика и културе српског народа, а неки већ пребацују и дају коментаре на нешто што нису ни видели.

Председник Србије је рекао и да има замерки да Србија само даје РС, и поручио да ће помагати и Федерацију али и додао да уопште нема проблем да неко улаже у Нови Пазар или Сјеницу...

Он је као пример навео то да је мађарски премијер Виктор Орбан рекао да ће та земља помагати мађарске привреднике кредитима и подвукао да уопште са тим нема проблем, већ напротив, јер је то новац који ће ући у Србију.

"Шта је проблем, никако не разумем зашто толико мало поверења имамо већ идемо са предрасудама о нечему што ништа не знамо", додао је.

Како је рекао, став Србије је поштовање територијалног интегритета БиХ као и територијалног интегритета РС у оквиру БиХ.

"То је став који понављам из дана у дан", подвукао је Вучић и рекао да се нада да они који поверења немају, да ће га изградити.

Нагласио је да сматра да је то најбоља политика која чува мир на овим просторима и од које сви имају највише користи.

Нормално је да помогнемо српском народу и мислим да су вртићи и школе много боље "од слања бомби и граната" рекао је Вучић и додао да се апсолутно слаже са председником РС Милорадом Додиком о сарадњи Србије и РС и поручио да се нада да ће она бити још боља.

Човић: Историја да не буде препрека за будућност

Председавајући Председништва БиХ Драган Човић изјавио је да се нада да ће ускоро бити уговорен трилатерални састанак Србије, Хрватске, БиХ, како би се градила отворенија сарадња на три простора и додао да треба историју оставити иза себе да не буде препрека за будућност.

Он је нагласио да ће бити још састанака представника Србије и БиХ пре 6. и 7. децембра када је најављена узвратна посета Србији.

"Код нас у БиХ се одлуке спорије доносе него код вас у Србији, али то неће умањити оно што смо ставили у план. На оваквим састанцима убацићемо договоре и да отворена питања остављамо иза себе у историји", рекао је Човић након састанка са председником Србије.

Он је нагласио да очекује да експертски тим Београда понуди решења о питању спорних граница Србије и БиХ, како би до сусрета 6. и 7. децембра договор могао да се парафира.

"Ми у БиХ имамо мноштво проблема. Верујем да помоћ председника Србије може бити значајна када је у питању наш европски пут, да многе ствари у ходу уклонимо", нагласио је он.

Како каже, на састанку са председником Србије разговарало се и о трилатералном састанку, Србије, Хрватске и БиХ, те се нада ће се он убрзо уговорити.

"Да покушамо у том односу градити отворенију сарадњу на ова три простора како би могли живети по мери човека. Све из историје да оставимо иза себе да не буду препрека за будућност", појаснио је гост из БиХ.

Задовољан је одлуком Србије да се помогне изградња Саборне цркве у Мостару, али и што је Србија помогла и данас уплатила новац за обнову дома Бана Јелачића у Петроварадину.

"То је пружена рука која треба да оснажити нашу комуникацију кроз трилатералу", појаснио је он.

Упитан да прокоментарише припрему Декларације о опстанку српског народа и да ли би требало нешто слично када је хрватски народу у питању, он је рекао да је Декларација добра одлука.

"То је добра одлука да врло практично и кроз такав документ дефинишемо односе једног народа на два простора. Мислим да је добродошла и да ћемо тиме дугорочно решавати питања и када је у питању српски народ, али и сва три народа у БиХ", појаснио је он.

Каже да не види разлог зашто се слична документација не би припремила када је у питању хрватски народ, али да је данас рано о томе говорити.

За такве документе каже да не смеју бити "никада на штету трећег, никада у смислу неке нове поделе већ јачања односа на овом нашем простору".

"БИХ још није заживела као правна држава"

Човић је рекао да БиХ још није заживела као правна држава јер правосудне институције нису независне.

"Правосуђе БиХ мора да постане независно, пресуда Насера Орића није једини пример који је изазвао различите коментаре и који оптерећују три народа у БиХ", истакао је Човић.

Човић је рекао да у БиХ не може да доминира само један народ и да, ако дође до тога да се мења Устав или Анекс 4 Дејтонског споразума, то треба бити урађено са суседима – Хрватском и Србијом.

"Не постоји ниједно питање које нећемо решавати са нашим суседима", казао је Човић.

Додао је да га је вест о ослобађајућој пресуди за ратног команданта тзв. Армије БиХ затекла управо у Бањалуци, где је разговарао са председником РС Милорадом Додиком и да је тада ову пресуду коментарисао на исти начин.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво