Тачи: Однос ЕУ према Косову сраман и дискриминаторски

Косовски председник Хашим Тачи не престаје да критикује ЕУ за коју тврди да се према Косову понаша срамотно и дискриминаторски, што како истиче, драстично мора да се мења. Тачи је поновио да ће се у завршну фазу дијалога Београда и Приштине укључити и САД.

Хашим Тачи у интервјуу за Дојче веле каже да не критикује ЕУ, већ да само говори истину имајући притом у виду да би неко, како наглашава, због тога могао бити и повређен.

"Још једном понављам да је став Европске уније апсурдан и срамотан у односу на грађане Косова и косовске институције. Нисмо тражили ни мање ни више него да будемо третирани као друге земље региона, а не дупле стандарде", истиче Тачи.

Тврди да је Приштина испунила критеријуме за добијање визне либерализације и додаје да је још остала само ратификација споразума о демаркацији са Црном Гором.

У Приштини су каже свесни да без ратификације тог споразума нема ни визне либерализације и истовремено напомиње да је тај захтев "више од услова" и "политичка замка Европске комисије".

"Мислим да би ЕУ требало да почне да мења свој приступ односима са Косовом. Овој Европској комисији остало је још 17 месеци и видим да немају никакав циљ и визију за Косово", оцењује Тачи.

"То је и моја порука грађанима Косова и косовским институцијама. Имајући то у виду морамо што пре ратификовати тај споразум о демаркацији у парламенту, али се ни тада ништа неће променити док је овај састав Европске комисије", поручује Тачи.

Зато је, како наводи, од албанског председника Иљира Мете тражио да Тирана омогући слободу кретања грађанима Косова. Тачи сматра да је "уставна обавеза" Албаније да грађанима Косова омогући добијање албанских пасоша.

Упитан како онда са таквим ставом према ЕУ улази у последњу фазу дијалога са Београдом, с обзиром на то да је Европска унија посредник у том процесу, Тачи каже: "Европска унија нема приступ према Косову какав заслужујемо, њен приступ је дискриминаторски и према Косову и према будућности Косова, тако да захтевамо да се такав приступ ЕУ драстично промени".

На инсистирање Дојче велеа да каже шта очекује од последње фазе дијалога, с обзиром на такав став о ЕУ, Тачи каже да тај процес није повезан са визном либерализацијом.

"Циљ те мисије је 'нормализација односа са Србијом' и свим другим земљама региона и евроатлантска оријентација Приштине. Нећемо дозволити да Србија напредује, а да Косово остане на нултој позицији", каже Тачи.

Упитан да ли ће Приштина у последњој фази дијалога са Београдом имати "црвене линије" с обзиром на то да је раније тврдио да Београд не испуњава обавезе из Бриселског споразума, Тачи напомиње да није заговорник "црвених линија" и да дијалог нема алтернативу.

На питање да ли ће се у ову фазу дијалога укључити САД, Тачи одговара потврдно и додаје да је таква уверавања добио недавно током сусрета са америчким потредседником Мајком Пенсом.

Говорећи о роковима за завршетак дијалога Београда и Приштине, Тачи каже да ни једна ни друга страна не може да их одређује. "Овај процес води Европска унија, директни учесник ће бити и САД, а ми смо само 'две државе' у процесу који воде наши патнери", закључује Тачи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво