Пастор и Брајовић: Успешна привредна сарадња

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и председник црногорског парламента Иван Брајовић, који борави у дводневној званичној посети Србији, сагласили су се у Новом Саду да Србија и Црна Гора негују добре односе који, како су оценили, погодују привредним активностима обеју земаља. Саговорници су разговор оценили значајним и пријатељским.

Пастор је рекао да цифре и трговинска размена између Србије и Црне Горе говоре о томе да финансијски аспекти из године у годину показују тенденцију раста, те да покрајински парламент има веома добру сарадњу са црногорским конзулатом и амбасадором, а потврда томе лежи и у чињеници да је Црна Гора пре десетак дана поново била земља партнер Сајма туризма на Новосадском сајму.

"Ми данас не успостављамо сарадњу него је развијамо, а гајили смо је у протеклим деценијама, пошто она произлази још из нашег заједничког живота унутар заједничке државе", навео је Пастор на заједничкој конференцији за новинаре.

Рекао је да је та сарадња поткрепљена чак и породичним и личним везама које не могу да се прекидају без обзира на то какве су политичке прилике.

Пастор је рекао да је потребно градити институционални однос између двеју скупштина, без обзира на то што он председава регионалним парламентом јер су теме и изазови са којима се сусрећу посланици слични, додавши да парламентарна сарадња мора да се успостави на нивоу скупштинских одбора по различитим темама.

Истакнуто је и да посебан мост спајања парламената АП Војводине и Црне Горе представља црногорска заједница која је многобројна на територији Војводине, а Пастор каже да је она организована и да има свој национални савет и да је жеља АП Војводине да се том савету, као и свим националним саветима пружи сва потребна подршка.

Председник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић оценио је своју прву званичну посету Србији као успешну, истакавши да је његова држава данас грађанско друштво које своју мултикултуралност, мултинационалност и спој вера промовише као велико богатство.

Брајовић је рекао да му је драго што је данас имао прилику да разговара са представницима националне заједнице Црногораца и да им каже да они у Србији имају подједнако добре услове као и све заједнице и припадници народа и народности у Црној Гори.

Председник црногорског парламента је истакао да је на то посебно поносан.

Истакао је да се сарадња Србије и Црне Горе на путу евроинтеграција наставља, те да је потребно мењати искуства и експертска знања из те области, како би се помогло и осталим земљама региона које нису још отпочеле преговоре са Европском унијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво