Вучић о ванредним изборима: Не бих им препоручио

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да му није познато да је неко тражио парламентарне изборе заједно са београдским, али да, ако на томе инсистирају његови политички противници, не бежи од тога, али им не би препоручио. О недовној полемици и амбасадора САД и Александра Вулина, је рекао да није нека велика тајна "да Скот није одушевљен Вулином, нити да Вулин није одушевљен Скотом".

Вучић је рекао да не зна ко је тражио ванредне изборе."Не знам ко их је тражио. Видео сам да је председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла да неко тражи. Не знам зашто би неко тражио изборе и надам се да су ти људи довољно професионални да знају какво је стање у јавном мњењу", рекао је Александар Вучић.

Наводи да им не би препоручио ванредне изборе.

"Не бих им препоручио, али, ако инсистирају, нећу стопроцентно да одбијем", навео је председник Србије.

Поновио је да не разуме опозицију зашто инсистира на изборима, када, како је додао, стање за њих није добро.

"Али, ако инсистирају... Поштујем политичке противнике и од њиховог инсистирања не желим да бежим", рекао је Вучић.

Одговарајући новинарима на питање о недавној полемици амбасадора САД и министра Александра Вулина, председник Србије је рекао да није нека велика тајна "да Скот није одушевљен Вулином, нити да Вулин није одушевљен Скотом".

Истакао је да је по природи ствари на страни наших државних органа.

"Не видим шта је то речено толико важно да се све подиже на тако висок ниво, нити видим баш неки проблем у размени мишљења Скота и Вулина. Нисмо бог зна шта ново сазнали из тога", рекао је Вучић.

"Не разумем примедбе амбасадора Украјине"

Коментаришићи наводе да у Украјини ратује 300 људи из Србије и да на то нема одговора српских служби, рекао је да не разуме такве примедбе и да би волео да нам лекције не држе они који укидају права мањинама.

"За мене је изненађујући начин на који је то амбасадор Украјине у Србији Олександар Олександрович покренуо. Занима ме шта стоји иза тога", рекао је председник Србије.

Додао је да је чуо неке коментаре да је ту реч о пропагандној активности Украјине, али да он није улазио у детаље.

Навео је да се законом санкционише учешће српских држављана у ратовима као плаћеника, и подсетио да су већ донете правоснажне пресуде против оних који су учествовали на туђим ратиштима.

Истакао је и да се Србија према Украјини понаша толико фер да не разуме примедбе украјиснког амбасадора.

"Волео би да нам не држи лекције ни на који начин, посебно да нам не држе лекције они који укидају права мањинама да користе свој језик и то да држе лекције онима који су донели закон да би гонили и процесуирали оне који учествују на туђим ратиштима", рекао је Вучић.

Како каже, Србија Украјину доживљава као пријатељску земљу, а ваљда украјински амбасадор зна зашто то ради "или мисли да врши неки посебан притисак".

"Можда је нешто постигао, можда се неком допао у Украјини. Нисам баш сасвим схватио, ако ви јесте кажите ми, шта још треба боље да урадимо", навео је председник Србије.

Представљање "мигова 29" 20. октобра

На питање новинара шта ће моћи да се види на обележавању Дана ослобођења Београда, 20. октобра, Вучић је навео да ће бити предстваљени "мигови 29", два нова руска хеликоптера и 1.500 набоље обучених припадника Војске.

Биће, каже, приказано и девет или 10 "мигова 29", а тако нешто, истиче, није могло да се види у последњих 30 година.

Председник Србије је у том смислу поменуо и два руска хеликоптера Ми-17, а рекао је и да смо купили девет хеликоптера од "Ербаса"...

"Обнављамо војне капацитете и када их будемо ојачали појачаћемо и атрактивност наше војске, да што више младих људи, а сада ће бити и повећане плате, буде заинтересовано да буде у Војсци Србије, рекао је Вучић.

Поновио је да се јачају капацитети.

"Јачамо капацитете, не да бисмо некога угрожавали, већ да бисмо били увек спремни да можемо да се одбранимо", навео је председник Србије.

"Посета Ердогана важна за стабилност и економију"

Осврћући се на посету турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, Вучић је навео да је она од изузетног значаја и по питању снижавања тензија у региону и због економских ефеката.

"Поруке које је турски председник послао из Новог Пазара су веома важне и веома добре", рекао је председник Србије новинарима на Београдском безбедносном форуму.

Додао је и да је та посета страшно важна за српску економију.

Навео је да су га многи на друштвеним мрежама и на стадионима критиковали због те посете, али је запитао – да ли ће ти људи довести инвеститоре и запошљавати људе у Лебану, Житорађи...

Политика "нико није паметнији од нас" не води никуда, истакао је Вучић.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара