Вучић: Србија ће учинити све да сачува регионални мир

Мир је предуслов за развој, а нестабилан Балкан и економски и технолошки неразвијен регион оптерећен стереотипима није решење, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Председник Србије Александар Вучић је на Београдском безбедносном форуму рекао да је у вези с тим мање оптимистачан него прошле године, а да ни тада није баш био оптимиста, али, како је приметио, то је његова природа.

Међутим, навео је да ће Србија учинити све да очува регионални мир и спокој, што је најважнији предуслов за развој и напредак региона.

"Кад кажем да сам мање оптимистичан, то није само због нас и не стидим се да то признам – део смо проблема. Не реагујемо с времена на време како треба, потцењујемо тешкоће, претерујемо у реакцијама, али у исто време имамо проблеме који су увезени из Европе и света", приметио је Вучић.

Додао је и да смо успели у једној ствари кад је реч о стабилности, посебно односима на релацији Београд–Приштина, а то је да "нисмо имали мртве", што је, додао је, за грађање веома важно.

"Људи се бар мало више осећају безбедно, ако смо и томе мало допринели онда сам задовољан. Али то није довољно", оценио је председник Србије.

Зато је, каже, и предложио унутрашњи дијалог да се грађани у Србији изјасне о косовском питању, јер, додаје, морамо да разговарамо једни са другима, да изнесемо захтеве и приведемо их реалности.

"Али и да питамо другу страну да уради то исто, иначе ћемо имати замрзнути конфликт наредних 10, 20 или 50 година, а за то немамо времена ако мислимо на будућност деце и унука", поручио је Вучић.

Право решење лежи негде између наших концесија и албанских и покушаја међународне заједнице да разуме и једне и друге а не само сопствене интересе, каже Вучић.

Како је приметио, каталонско питање покренуло је пуно питања са српске стране.

Чули смо нека објашњења која су безвредна, која нису тачна, којима се људи чак ни не смеју већ их чине бесним.

"Ми као одговорни политчари и озбиљни људи не смемо да подижемо очекивања људи после Каталоније. Људи морају да знају да се не можемо поредити са већима, снажнијима и земљама у много бољем положају у којем смо били и у које смо сада", рекао је Вучић.

Треба да прихватимо реалност, додао је.

Подршка територијалном интегритету БиХ и РС 

Каже да има већа страховања за неке друге области региона.

"Србија ће увек подржати територијални интегритет БиХ и РС и нико не може да пребаци Србији ниједну реч по том питању. Очекујемо то и од наших суседа", додао је.

Вучић је рекао да је разговарао са бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем о трасама за ауто-пут, а да ће се сутра или прекосутра састати са Драганом Човићем са којим ће причати и о питању међусобних граница.

Подсетио је да од прошле године инсистира на пројекту регионалне економске зоне, а потом и царинске уније и да од тога не одустаје.

"Сувише смо мали, сви смо мали и морамо да се представимо као јединствено тржиште и тако привучемо више инвеститора", рекао је он.

Према његовим речима, регион треба да ради на два паралелна процеса.

Политичком – да решимо проблеме из прошлости или ако не можемо да их решимо све, бар да пробамо да очувамо мир и решавамо једно по једно, рекао је он.

Друго је да подстичемо економске везе, трговинску размену и да видимо као да привучемо више инвеститора и створимо боље тржиште и подстакнемо друге да продају робу у овом региону.

Иначе, објашњавајући зашто је мање оптимистичан него прошле године, Вучић је подсетио да многе нестабилности почињу управо на Балкану и да времена нису лака.

Апеловао је зато да Балкан не забораве, јер "много тога почиње у региону и није све завршено".

"Храбро ћемо предложити народу решење за Косово"

Вучић је најавио да ће Влада Србије на наредној седници договорити који су то технички услови потребни за унутрашњи дијалог о Косову, који је раније иницирао, те поручио да ће предлог бити одважан.

"Синоћ сам разговарао са премијерком и на следећој седници владе биће обезбеђени сви технички услови да се покрене оно све о чему смо говорили, биће организована и радна група која ће осигурати логистику и онда ћемо почети са свим тим. Имаћемо стрпљења да саслушамо све, а онда ћемо бити храбри да кренемо одважно с неким предлогом који ћемо представити нашем народу", рекао је Вуичић обраћајући се на завршетку београдског безбедносног форума.

Како је рекао, сматра да је то веома важно, да има прави садржај, "без празник речи и политичког маркетинга".

Председник је рекао да мисли да право решње лежи негде између наших и албанских уступака, а с друге стране, и међународне заједнице, која, како каже, треба да учини напор да разуме обе стране.

У противном, приметио је, имаћемо замрзнути коннфликт наредних 10, 20 или 50 година, а за то, тврди, немамо више времена.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво