Европска комисија и немачка амбасада Тачију: Суд није политички

На оптужбе косовског председника Хашима Тачија на рачун међународних званичника да нису одржали обећања након што је формиран Специјални суд за ратне злочине ОВК над Србима, реаговали су Европска комисија и амбасада Немачке у Приштини.

Хашим Тачи је, наиме, на конференцији на којој је разматран извештај о томе шта грађани Косова мисле о том суду, рекао да је пристао на формирање Специјалног суда јер су му међународни званичници обећали заузврат убрзање чланства Косова у ЕУ и Унеско, либерализација визног режима и омогућавање Косову да формира војску.

Приштински портал Газета експрес објавио је синоћ у тексту под називом "Косово да уради домаћи" да је упутио питање о овим Тачијевим оптужбама Европској комисији и да у Бриселу није дат значај тој изјави, осим подсећања Тачију да би Косово требало више да уради када су у питању испуњавање преосталих критеријума за либерализацију визног режима, запошљавање и дијалог са Србијом.

Наводи се да је у одговору овом порталу Канцеларија за сарадњу са медијима Европске комисије јасно истакла изазове са којима приштинске власти треба да се суоче како би унапредиле програм интеграције у ЕУ.

"Као што су потврдили Европски савет у марту и председник Европске комисије Жан Клод Јункер у недавном говору о стању Уније, читав регион Западног Балкана има недвосмислену подршку ЕУ за перспективу проширења. Као што смо рекли након формирања владе у септембру, за Косово је неопходно да се реформе о владавини права и економије примене одмах", пише у изјави.

У њој се наглашава да нова влада треба да игра активну улогу у региону и да сарађује са Београдом како би осигурала квалитетан напредак у дијалогу између Београда и Приштине о свеобухватној нормализацији односа.

"Све ово је пресудно за Косово како би наставило напред на свом европском путу. Косово нема времена за губљење", наводе из Европске комисије за Газету експрес.

У изјави се истиче да су Специјалистичке коморе и Специјално тужилаштво независне правосудне институције.

"Циљ конкретног успостављања ових институција је да оне буду у могућности да понуде непристрасно окружење за вођење судских поступака који произлазе из истраге Специјалног тужилаштва. ЕУ је увек поздрављала напоре и одлуку косовских власти да успоставе Специјалистичке коморе и Специјално тужилаштво", наводи се у изјави.

Приштински портал подсећа да је косовска скупштина 2015. двотрећинском већином гласова одобрила уставне амандмане који омогућавају оснивање Специјалистичких комора и Специјалног тужилаштва.

Из немачке амбасаде у Приштини наведено је да су Специјализоване коморе за ратне злочине на Косову, кључне и важне институције за Косово, јер доприносе владавини права.

У одговору за Радио Слободна Европа, који преноси Коха диторе из амбасаде истичу да Специјализоване коморе нису повезане са политичким циљевима.

"Оне никако нису повезане са политичким циљевима изван њиховог специфичног мандата", наведено је из амбасаде.

У одговору је наведено и да је Немачка стално подржавала Косово у напорима да се придружи међународним организацијама, као што су Унеско и Интерпол и да ће наставати да пружа такву подршку.

"Услови за либерализацију виза су јасно постављени – демаркација са Црном Гором и борба против организованог криминала и корупције и даље остају два неиспуњена услова", наведено је из немачке амбасаде, пренео је Коссев

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи