Вучић: Србија подржава све што доприноси помирењу на Западном Балкану

Председник Александар Вучић поручио је у разговору са генералним секретаром Нордијског савета министара Дагфином Хејбротеном да Србија подржава све што може да допринесе помирењу на Западном Балкану, стабилности региона, као и његовом напретку. Са Хејбротеном се састао и министар спољних послова Ивица Дачић и том приликом истакао да је нордијски модел сарадње јединствен пример јаке регионалне сарадње.

Председник је подсетио да се Србија залаже за јаче повезивање западнобалканских народа кроз стварање регионалне економске зоне.

Теме разговора Вучића и Хејбротена су биле и предности нордијског модела јаке регионалне сарадње, као и о могућности да тај начин повезивања послужи као пример Западном Балкану, макар у одређеним областима сарадње.

Председник је, како је саопштила Прес служба Председника, изразио захвалност државама чланицама Нордијског савета за подршку европском путу Србије.

Хејбротен је нагласио да су нордијске земље, као мале по броју становника, препознале предности заједништва и да су, иако не увек лако, нашле начина да створе одређени ниво интеграције и прекограничне мобилности, која је створила услове за изузетан економски развој. 

Он је, како се наводи, понудио да то искуство буде подељено са Западним Балканом, нагласивши да је, осим економског напретка, нордијски модел сарадње довео и до великог поверења међу народима.

Са Хејбротеном се састао и министар спољних послова Ивица Дачић и том приликом истакао да је нордијски модел сарадње јединствен пример јаке регионалне сарадње.

Дачић је рекао и да искуство Нордијског савета може да послужи као пример за повезивање земаља Западног Балкана на начин на који то раде нордијске земље, барем у одређеним сегментима.

Нагласио је да је кључни приоритет Србије афирмација регионалне сарадње и политика добросуседства и да је, у том правцу, Србија иницирала додатно јачање и снажно економско повезивање земаља у региону.

Хејбротен је захвалио на срдачном разговору, нагласивши да је, током свог боравка у Србији, имао прилике да се увери да између Западног Балкана и Нордијског региона има више сличности него што је претходно мислио.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво