Брајовић за РТС: Односи Србије и Црне Горе најбољи у последњих 10 година

Од када постоје независна Црна Гора и Србија односи две земље иду узлазном путањом и они у последњој деценији никад нису били бољи, рекао је у интервјуу за РТС председник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић.

Говорећи о положају црногорске мањине у Србији и српске у Црној Гори, он је рекао да би волео да Црногорци у Србији буду лојални Србији, али да не забораве матицу.

"Исто мислим и за грађане Србије у Црној Гори. Ту причу о лошем положају мислим да пласирају они који национално изјашњавање желе да користе за лагодно политичко позиционирање у систему и не доприносе добрим односима две државе", поручио је председник црногорског парламента.

Упитан да прокоментарише припрему Декларације о заштити српској језика и идентитета Срба у региону и да ли мисли да су идентитет и српски језик угрожени у Црној Гори, Брајовић је рекао да у Уставу Црне Горе и законима постоји дефинисана заштита права на језик.

"Мислим да Црна Гора треба да буде афирмативан пример за те случајеве. Када сте поменули декларацију, морам да кажем да и декларације и меморандуми, како имам искуство из наше ближе прошлости, указују да треба бити опрезан са њима", рекао је Брајовић за РТС. 

О случајевима попут афера државни удар, каже да су комплексни, да не спадају у домен законодавне власти, али да не мисли да оптерећују односе две земље.

"Неопходна и веома важна је сарадња наших правосудних органа. Случај државни удар оптерећује политику у Црној Гори. Тај судски случај доступан је свима, имамо јавно пренос суђења и једва чекамо да се оконча и да добије судски епилог", рекао је Брајовић.

Упитан да ли мисли да ће се Мило Ђукановић кандидовати за председника Црне Горе, Брајовић је рекао да ће то бити само Ђукановићева одлука, али ако одлучи да се кандидује, верује да ће бити председник Црне Горе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво