Приходи Војводине већи за 10,8 милијарди динара

Скупштина Војводине усвојила је Извештај о извршењу покрајинске скупштинске одлуке о буџету Војводине за 2017. годину у периоду од јануара до јуна према коме су евидентирани јавни приходи повећани за 10,8 милијарди динара, односно 6,3 одсто у односу на исти период прошле године.

У извештају се наводи да је у првој половини 2017. године на територији АП Војводине евидентирана наплата јавних прихода у износу од 182,3 милијарде динари, саопштила је Скупштине АП Војводине.

Како се додаје, од пореза, такси, накнада и других буџетских прихода прикупљено је 121,5 милијарди динара, док су приходи организација обавезног социјалног осигурања остварени у износу од 60,8 милијарди динара.

Поред остварених јавних прихода, у буџете локалне власти усмерена су и трансферна средства од других нивоа власти у износу од 23,7 милијарди динара.

"Од укупно евидентираних јавних прихода, као и из трансферних средстава од других нивоа власти, у буџет Републике Србије усмерено је 79,2 милијарде динара, у буџет АП Војводине 30,6 милијарди динара, а у буџете општина 12,7 милијарди динара и градова 19,7 милијарди динара", наводи се у саопштењу.

Истиче се да су другим корисницима, односно Јавном предузећу "Путеви Србије", усмерене три милијарде динара.

Са највише средстава, указује се, располагао је Град Нови Сад који је имао 9,6 милијарди динара, а са најмање општина Опово којој је припало 121,3 милиона динара.

На данашњој седници посланици су дискутовали и изјашњавали се о 12 тачака дневног реда, међу усвојеним одлукама је и измена Одлуке о оснивању Канцеларије за инклузију Рома.

Како је објашњено на седници, поред усклађивања са Статутом АП Војводине и другим позитивним прописима, изменама су установљене нове одредбе којима је дата могућност уређења унутрашње организације Канцеларије, организовањем издвојених организационих јединица.

"Циљ формирања регионалних канцеларија у Кикинди, Суботици и Панчеву, градовима где живи највећи број припадника ромске националне заједнице, јесте успостављање боље комуникације између Канцеларије за инклузију Рома и Покрајинске владе са ромском популацијом, као и ефикаснији приступ услугама, имајући у виду социјално економску ситуацију у којој се велики број припадника Ромске заједнице налази", наводи се у саопштењу.

Покрајинска Скупштина је на данашњој седници изабрала Јаноша Ороса, дипломираног правника из Новог Сада за заменика Покрајинског заштитника грађана - омбудсмана за права националних мањина.

Након избора, Орос је положио заклетву пред Скупштином.

За заменика генералног секретара Скупштине АП Војводине изабран је Борис Бајић, дипломирани правник – мастер из Новог Сада.

На крају заседања, Скупштина је донела Одлуку о именовању председника и чланова Управног одбора Педагошког завода Војводине и Одлуку о именовању председника и чланова Надзорног одбора Педагошког завода Војводине, додаје се у саопштењу.

број коментара 0 пошаљи коментар