Амбасадор Шпаније: Мадрид и Београд – пријатељи и савезници

Амбасадор у Србији Мигел Фуертес Суарес указао је да Шпанија ових дана преживљава "сложене тренутке" али је изразио уверење да ће их пребродити уз подршку пријатеља, међу којима је посебно истакао Србију.

На пријему којим је обележен, 12. октобар, Дан Краљевине Шпаније, коме су присуствовали министри у Влади Србије на челу са премијерком Аном Брнабић, Мигел Фуертес Суарес је изразио захвалност званичницима Србије због подршке коју су пружили Шпанији.

"Оно што сада кажем је оно што осећају и Шпанци и шпанска влада. Хвала вам још једном", рекао је Мигел Фуертес Суарес.

Додао је да је Србија пријатељ и савезник Шпаније и изразио уверење да је и Шпанија била савезник и пријатељ Србије.

"То кажем са великим поштовањем и срдачношћу", рекао је амбасадор Шпаније.

Подсетио је да је Шпанија стара више од 500 година током којих је, како је рекао, било добрих и лоших тренутака, добијених и изгубљених битака, тренутака падова и успона.

"Ових дана проживљавамо сложене тренутке, али као једна стара земља, уверен сам да ћемо пребродити ове комплексне проблеме захваљујући одлукама које ће донети Влада и Парламент Шпаније као и Уставни суд и правосудни органи. Уверен сам да ће бити предузете све неопходне мере и у том смислу веома је значајно рачунати на подршку пријатеља", рекао је амбасадор.

Шпанија, нагласио је, има многе добре пријатеље на које рачуна да ће јој пружити подршку.

"Међу тим пријатељима је један којег желим да истакнем, а то је Србија", рекао је амбасадор Шпаније што је дочекано аплаузом.

На пријему су интониране химне Шпаније, Србије и Европске уније.

Присутни су могли да уживају у шпанском вину, пршути, сиру...

Пријему су присуствовали премијерка Ана Брнабић, министри Младен Шарчевић, Зоран Ђорђевић, Александар Вулин, Ивица Дачић, шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, амбасадори САД, Велике Британије, Немачке, Јужне Кореје, Јапана, Израела, Италије, Аргентине и бројни представници дипломатског кора, културног и јавног живота Србије, као и верских заједница.

Национални дан Шпаније обележава се у част доласка Кристофера Колумба у Америку 1492. године, а такође се слави и као Дан шпанских оружаних снага.

Ове године празник се обележава у јеку једне од највећих криза са којима се земља суочава после референдума о независности који је спровела њена богата североисточна покрајина Каталонија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво