"Нема контрадикције у снажним односима Србије са НАТО-ом и Русијом"

Заменица генералног секретара НАТО-а Роуз Готемелер изјавила је да та војна алијанса поштује одлуку Србије да остане војно неутрална, као и да не види контрадикцију између партнерства наше земље са НАТО-ом и безбедносних односа са другима – укључујући Русију.

"Као и код ЕУ, ниједна земља никад није била обавезна да уђе у НАТО, нити је на то била присиљена. Свако мора сам да одлучи, многе земље су одлучиле да се не придруже, укључујући Србију, и ми то у потпуности поштујемо", рекла је Готемелерова на предавању на београдском Факултету безбедности.

Указала је да НАТО има одличне односе са неким неутралним земљама и додала да и те земље имају значајну улогу у одржавању међународне безбедности.

Према њеним речима, Србија, као модерна европска демократија, има значајну улогу у међународној безбедности.

Готемелерова је подсетила да НАТО чине земље које деле неке основне вредности, као што су слобода, демократија и владавна закона и истакла да су то вредности које и Србија дели.

Напоменула је да није тајна да НАТО има компликоване односе са Русијом, али је додала да је са Москвом потребан дијалог.

"Потребан нам је и дијалог са Русијом, јер имамо заједничке интересе у избегавању опасних војних инцидената и избегавању ситуација које могу да се претворе у кризу", истакла је Готемелерова и додала да НАТО са Москвом жели да одржи "политику узајамне предвидљивости".

"Не видим контрадикцију у томе да Србија има снажне односе са Русијом и НАТО-ом", нагласила је заменица генералног секретара НАТО-а.

Готелемерова је нагласила да су у НАТО-у свесни анти-НАТО расположења у Србији, због бомбардовања 1999. године, али је додала да се од тада цео регион "променио до непрепознатљивости и Србија је део те промене".

"Србија је данас модерна европска нација на путу ка ЕУ", истакла је Готелемерова.

Поменула је и заједничке пројекте НАТО-а и Србије.

Указујући на мировне операције широм света, Готелемерова је рекла да Србија пружа седми по величини највећи појединачни допринос и додала да је НАТО помогао у обуци скоро 1.000 српских војника и официра за такве операције.

Међу заједничким пројектима, навела је уништавање опасних вишкова муниције, за шта НАТО плаћа 3,7 милиона евра и у ношењу са катастрофама, а такође и сарадњу у области нових технологија – роботике и биоенергије, као и обука у сајбер одбрани, а поменула је и понуду Србије да помогне у обуци за ирачко медицинско особље.

"Сарадња са Србијом је добра за НАТО, надам се да је и сарадња са НАТО-ом добра за Србију", рекла је Готемелерова.

Према њеним речима, уз све разумевање наслеђа прошлости, НАТО и Србија улазе у нову еру партнерства.

"Већ толико тога радимо заједно, ми у НАТО-у желели бисмо и више", закључила је Готемелерова.

број коментара 0 пошаљи коментар