Иван Брајовић са српским парламентарцима

Чланови Посланичке групе пријатељства са Црном Гором и чланови Одбора за спољне послове одржали су састанак са председником Скупштине Црне Горе Иваном Брајовићем, који борави у званичној посети Србији.

Председник Посланичке групе пријатељства Игор Бечић поздравио је црногорску парламентарну делегацију и истакао да унапређење парламентарне сарадње може значајно допринети унапређењу односа две земље, саопштено је из Скупштине Србије.

Бечић је упознао делегацију са податком да Посланичку групу чине 52 народна посланика и искористио прилику да се захвали на великој помоћи коју су народ Црне Горе, бројне институције и приватна предузећа упутили Србији за време поплава, маја 2014. године.

У наставку разговора председник ПГП-а истакао је да се унапређење у економској, енергетској, регионалној и прекограничној сарадњи увек може додатно оснажити, а да пољопривредна сарадња може бити још ближа.

Брајовић је истакао да две државе веже вишевековна историја и да односи земаља крећу узлазном путањом како на политичком плану, тако и на свим осталим нивоима и да је веома битно да се сарадња две братске земље константно унапређује.

"Парламентарни дијалог не може ништа да замени, а интензитет сусрета само ће допринети нашим добрим односима", навео је председник Скупштине Црне Горе.

У разговору је било речи и о европским интеграцијама, а саговорници су се сложили да на улазак у ЕУ не треба гледати као на услове, већ на испуњавање стандарда који ће донети бољитак обема земљама.

Такође, наведено је да и Србија и Црна Гора могу да буду пример земљама региона које још нису почеле процес преговора, али и да је за регион веома битно да процес проширења Европске уније остане отворен.

Брајовић је навео да је Црна Гора за сада отворила 28 поглавља и да се нада да ће током председавања Бугарске Европском унијом, стећи пуноправно чланство. Саговорници су се сложили и да заједничким наступом и учествовањем у мултилатералним и међународним парламентарним институцијама и организацијама могу достићи заједничке циљеве и имати обострану корист.

На састанку је истакнуто и да ће ауто-пут између Србије и Црне Горе побољшати економску сарадњу, али и све друге аспекте који би олакшали свакодневицу грађанима обе земље и унапредили односе земаља на свим нивоима.

Поменуте су и о олакшице на граничним прелазима између две земље, безбедносна сарадња, положај српских институција у Црној Гори, као и црногорских институција у Србији, туризам и неговање сарадње на нивоу културе и очувању традиције.

Учешће у разговору узели су и народни посланици Сретен Карић, Иван Костић, Љубиша Стојмировић, а присуствовали су и народни посланици, чланови Посланичке групе пријатељства са Црном Гором и чланови Одбора за спољне послове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво