Весић: Оцене паушалне, потраживања из 2013. године

Градски менаџер Горан Весић изјавио је да Савет за борбу против корупције уопште није овлашћен да расправља о приходима Града Београда, али и назначио да су примери које тај Савет наводи о два случаја где су наводно нестала потраживања из јуна 2013. године, на основу решења која је потписао тадашњи градоначелник Драган Ђилас.

Одговарајући на питања у вези са наводима да је Савет утврдио да је 566,4 милиона динара, колико су фирме "Пивеј инвест" и "Со-ло инвест" дуговале Граду Београду за закуп грађевинског земљишта, једноставно избрисане из каснијих извештаја, без назнака да је дуг икада измирен, а које преноси лист Данас, Горан Весић је рекао да тај Савет уопште није овлашћен да расправља о приходима у граду.

"То је тема за Mинистарство финансија – буџет града ће до краја године бити око 108 милијарди. Када је Ђилас водио град 2013. године буџет је био 72 милијарде. Буџет се прави од прихода, не од ваздуха, не пада са неба" поручио је градски менаџер.

Како је рекао, приходи су много већи, јер за разлику од тадашњег руководства Београда сада нема дефицита од 20 одсто, већ је у оквиру законских оквира од пет одсто.

"Према томе, јасно је да су приходи већи. Па ми смо у јуну правили ребаланс буџета, јер смо имали три милијарде већи приход. О каквом паду прихода говорите када они расту", нагласио је Весић.

Прецизирао је да је Дирекција за грађевинско земљиште ове године, закључно са 1. октобром, остварила план од скоро 97 одсто и приходовала већ 9,3 милијарде од 9,7 милијарди планираних.

"Што се тиче Савета за борбу против корупције они су у том извештају навели два случаја, када је у питању Дирекција за грађевинско земљиште две фирме где су наводно нестала потраживања, та потраживања су нестала како они кажу 2013. године у јуну на основу решења које је потписао Драган Ђилас – то јасно говори како се паушално понашају", истакао је Весић.

Како је назначио, приходи Града су већи, а прошле године у децембру када су преузели пословни простор затекли су милијарду и нешто дуга на Старом граду, више од милијарду на Врачару...

"То су пословни простори који су припадали опцијама Драгана Ђиласа, они нису наплаћивали пословни простор, па смо ми то зато централизовали", нагласио је Весић.

Додао је да се у том извештају наводи и да се пословни простор наплаћује 300 евра за Теразије уз објашњење да рецимо Кућа људских права, НУНС и политичке странке имају право по одлуци Града која постоји већ деценијама плаћују 20 одсто од пуне цене.

"Можемо да говоримо о чињеницама, оцене су паушалне и нетачне, Савет за борбу против корупције апсолутно није тело које може да контролише било чије приходе. Можете да добијете све извештаје од Дирекције за грађевинско земљиште – то што наводе није тачно", закључио је Весић.

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Града Београда саопштила је да подаци које је објавио Савет за борбу против корупције, а у вези са појединим уговорима те Дирекције нису тачни и поручили да ако Савет жели да се бави корупцијом истражи ненаплаћене накнаде по основу закупа насталих у периоду 2004-2013. година. 

број коментара 0 пошаљи коментар