Завршена расправа о амандманима на три закона

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о амандманима на три закона - предлог измене Закона о државним службеницима, измене Закона о информационој безбедности и предлог Закона о електронском документу и електронској идентификацији. Гласање у уторак, 17. октобра.

Највише полемике било је током расправе о амандманима на измене и допуне Закона о државним службеницима.

Део опозиције тражио је да се стручним усавршавањем обухвате изабрана, постављена и именована лица, као и да реч коуч, која се помиње у предлогу закону, буде замењена адекватном домаћом тренер.

Посланица ДСС Горица Гајић нагласила је да оснивање Националне академије за стручно усавршавање државних службеника изискује измене и допуне Закона о државним службеницима, али да у предлогу стоји да то нису ни народни посланици, ни функционери ни чланови владе.

"Важно је да се овим стручним усавршавањем обухвате и изабрана, постављена и именована лица. То су државни функционери на свим нивоима од локалног до републичког", рекла је Гајићева.

Често, наглашава, на чело општине, града, јавних предузећа долазе људи који су нестручни, немају потребан ниво образовања, нити вештине да воде системе.

Она је навела да је битно да се прецизира да обуком усавршавања треба да буду обухваћени и ти функционери.

Посланик ДС-а Дејан Николић изнео је замерку језичког карактера, те му у закону смета реч коуч, за коју каже да треба да буде замењена адекватном домаћом - тренер.

Посланица СРС Вјерица Радета замерила је што у предлогу закона није прецизно дефинисано ко су ментори на усавршавању приправника, да се наводи да су то "службеници са значајним искуством који обављају релевантне послове".

"Шта значи значајно искуство, и релевантни послови? Како ћете процењивати ко су вам ментори", упитала се Радета.

Додаје да се често запошљавају људи који не испуњавају услове, односно формално испуњавају услове, те се, како каже, због таквог запошљавања "цела Србија смеје" таблама на аутобуским станицама где се мешају ћирилична и латинична слово или Светосавска улица пише Свето - савска улица.

Појашњава да је то слика партијског запошљавања и додаје да радикали нису против запошљавања људи који су чланови партије, али да је то слика купљених диплома, стеченим на чудан начин, што је "брука и срамота".

Посланик СНС-а Владимир Орлић рекао је да је да су све те ствари накарадно написане у време када је Драган Ђилас водио Београд и када је тада у управне и надзорне одборе постављао кадрове једне "истакнуте, десничарске, жустре и опозиционе странке који су му требали за поткусуривање".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво