"Берлински процес корисна идеја за наш регион"

Добро је да тема проширења буде у фокусу, то је корисна иницијатива, која показује жељу да се велике земље баве бар једном годишње проширењем ЕУ у нашем региону, рекао је поторедседник владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић на Београдском безбедносном форуму.

У оквиру теме главног панела данас, а која се односи на Берлински процес и домене, Ивица Дачић је између осталог говорио о великој иницијативи за пут Ниш-Приштина-Тирана, коју је он, како је рекао, кандидовао још на првом састанку министара спољних послова балканске шесторке.

"Но, без обзира на то што ће свако да мери неке пројекте и колико су реализовани, мислим да је сама идеја корисна и позивитна за наш регион и захвални смо свима који су покренули Берлински процес", поручио је Дачић, који је најавио да ће наредне године домаћин главне конференције бити Лондон.

Како је приметио, иако су отишли из ЕУ, нису отишли из Европе и заинтересовани су за наш регион.

Сама идеја да се европске земље баве проширењем на Западни Балкан је за нас изузетно значајна и ја у томе видим највећу политичку корист, рекао је Дачић.

Све друго су, додао је, пројекти о којима ће се још разговарати и договарати.

Дачић је још рекао да се до сада усаглашено више од 20 тема у оквиру "балканске групе шест" Берлинског процеса, додајући да Берлински процес у сваком случају и погледу доприноси јачању међусобног политичког дијалога у региону.

"Након што је Србија била домаћин на неколико састанака, одржана је овде и 2014. у формату министара спољних послова, успостављен је акциони план за стварање регионалног економског подручја на Западном Балкану...", набројао је Дачић досадашње учинке.

Такође, како је рекао, привредне коморе добро сарађују у региону, и оно што је за Србију значајно, додао је, приводимо крају доношење одлуке о седишту транспорне заједнице.

"Општа је сагласност да то буде Београд, што је нама веома важно, јер је у Београду релативно мало седишта међународних организација", приметио је Дачић.

Ту је и регионална Канцеларија за младе, и још је много планова, међу њима и пут Ниш-Приштина-Тирана.

Иначе, на почетно питање водитеља панела новинара британског Економиста Тима Џуде на тему да ли се уопште померамо напред или стојимо или се претварамо и маштамо о ЕУ, Дачић је рекао да је то најтеже могуће питање у овом тренутку, те да се некад и сам пита да ли и колико су еквивалентни турбулентни догађаји и изјаве у региону у односу на "идиличну атмосферу која влада на састанцима западнобалнаске шесторке".

"Једно време сам размишљао да би било добро да Берлински процес стално траје како не бисмо имали времена да се свађамо кад дођемо кући", приметио је.

Али, нашалио се, нада се да ће бити жив кад Србија уђе у ЕУ, јер је, подсетио је, био шеф дипломатије кад је процес почео.

"Надам се да ћу дочекати тај дан, за разлику од Турске", поручио је шаљиво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи