"Ако све земље Западног Балкана уђу заједно у ЕУ неће бити блокирања"

Било би најбоље као би све земље Западног Балкана заједно ушле у Европску унију, сматра професор Флоријан Бибер и истиче да тако ниједна земља не би неку другу блокирала ка чланству користећи као разлог билатералне несугласице.

Флоријан Бибер, који је професор Центра за југоисточне европске студије Универзитета у Грацу, учествује на Београдском безбедносном форуму, а за Танјуг каже да би било идеално да што већи број земаља уђе заједно, јер, истиче, то олакшава процес, будући да је за свако чланство потребно да га ратификују све земље чланице, што је, констатује, дуг процес.

Упитан конкретно да ли је реално да Србија и Црна Гора уђу истовремено у ЕУ, а о чему се у више наврата говорило, Бибер је рекао да би то уколико би се догодило мотивисало друге земље канидадате да убрзају процес интеграција.

"То може да буде Албанија на пример и то би могла да буде Македонија, ако би била у стању да реши спор са Грчком. То би био јако добар сигнал. Ако земље уђу у ЕУ заједно, онда не могу да користе билатералне сукобе и да спречавају другу земљу да постане чланица. То смо видели на примеру Италије у односу на Словенију, Словеније према Хрватској, па онда Хрватске према Србији", навео је Бибер.

Како каже, уверење је да су Србија и Црна Гора највише напредовале у процесу евроинтеграција, али указује да је то углавном у формалном смислу, а да суштинска питања попут владавине права, слободе медија, борбе против корупције нису довољно "учвршћена".

"То мора да се реши пре чланства", сматра Бибер и додаје да је потребно, кад је реч о Србији, и да се реши питање Косова.

"Имамо изјаве о унутрашњем дијалогу у Србији, али на крају крајева треба наћи неки коначни дугорочни договор са Косовом да би Србија могла да постане чланица ЕУ", нагласио је Бибер.

Говорећи о безбедносној ситуацији у региону, Бибер је види као прилично стабилну, а као главни проблем наводи билатералне односе који су "понекад лоши".

"На почетку године неки аналитичари су чак рекли да постоји опасност од рата, ја у то не верујем. То, међутим, може да угрози безбедносну ситуацију", закључио је Бибер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи