Тачи тражи држављанство Албаније за житеље Косова

Косовски председник Хашим Тачи затражио је од албанског председника Иљира Мете да Албанија омогући житељима Косова добијање држављанства те земље.

"Затражио сам од Мете да, на основу Устава, грађани добију држављанство (Албаније), јер је Европа показала неправду према Косоварима. Албанија је једина нада", рекао је Тачи током заједничке конференције за новинаре са албанским прредседником, који борави у Приштини.

Тачи је у контексту овог захтева још једном упутио критике Европској унији због условљавања визне либерализације за житеље Косова.

Косовски педседник је албанског председника одликовао "Орденом независности", због како је навео, "заслуга и учешћа у процесу отваривања аспирација и стицања независности Косова".

Мета је рекао да је одликовање "посебно признање" за њега и Албанце у Албанији.

У заједничкој изјави Тачи и Мета су навели да се залажу за "настављање завршне фазе дијалога за нормализацију односа између Косова и Србије, позивајући на обновљено ангажовање ЕУ и уз директно учествовање САД, са циљем коначног признавања Косова као суверене и независне државе од стране Србије, као процес који ће имати позитиван ефекат за цео регион".

Заузимају се и за симетрично убрзавање процеса интеграција свих земаља у региону које желе да се учлане у ЕУ и НАТО, пошто су интеграције у ЕУ и НАТО и даље углавном политички процеси, са изузетним утицајем на окончање мировних споразума у региону.

Циљ им је, наводи се у изјави, састављање стратешког документа о потпуном учлањењу Косова у ЕУ и НАТО.

Истичу што бржу либерализацију виза између Европске уније и Косова, ангажовању Косова да се учине напори како би се у поверењу и споразумно решила питања која су повезана са споразумом о означавању граничне линије са Црном Гором.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи