Хан: Србија ће врло брзо постати део европске породице

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је да је Србија добро позиционирана као једна од водећих земља у процесу приступања Европској унији.

Јоханес Хан се током разговора са премијерком Аном Брнабић захвалио Србији и на кључној улози када је реч о стабилности региона.

"Врло сам задовољан што је прва званична посета премијерке Брнабић управо ова Бриселу што показује значај и повећеност коју она придаје односу са ЕУ. Велики посао је урађен што ће се ускоро исплатити отварањем нових поглавља", поручио је комесар Хан.

Комесар је после састанка са премијерком Брнабић у Бриселу констатовао да Србија брзо напредује како би искористила тренутак који је дошао после говора председника Европске комисије Жан Клода Јункера где је дат јасан сигнал региону да ЕУ недвосмислено подржава политку проширења на Западни Балкан.

"ЕУ врата су отворена за нове уласке до којих ће доћи онога тренутка када земље испуне критеријум. Србија је добро позиционирана као једна од водећих земља у процесу евроинтеграција", поручио је европски комесар.

Хан је процес приступња описао као маратон у коме се рачуна колико брзо, али и квалитетно могу бити примењене реформе из приступних поглавља.

"Ми желимо да напредујемо заједно ка српском уласку у ЕУ. Када ће то бити, то је у рукама Србије. Несумњиво је да Србија припада Европи и да ће брзо пости део европске породице", изјавио је Хан.

Комесар је посебно навео да је охрабрен напретком Србије и осећајем одговорности премијерке Брнабић када је реч о области владавине права, што ће, према Хановим речима, у великој мери и одредити брзину евроинтеграционог пута Србије.

Европски комесар за преговоре о проширењу се током разговора са премијерком Србије захавило и за "кључну улогу Србије у региону када је реч о стабилности", што Србија, према речима Јоханеса Хана, постиже дијалогом и прекограничном сарадњом.

Хан је навео да је са Брнабићевом разговарао и примедбама које је званични Београд имао на став Европске комисије када су у питању случајеви Косова и Каталоније.

"Разумем осетљивост овог питања у Србији и добро је да разговарамо и то решимо. Сада је важно да гледамо у будућност да видим шта се може урадити поводом храбре иницијативе председника Александра Вучића о унтрашењем дијалогу и како подржати даљи развој Србије и региона", закључио је Хан.

Брнабић: Србија искрено посвећена ЕУ интеграцијама

Премијерка Владе Србије изјавила је, после састанка са Ханом, да до краја године очекује отварање нових поглавља у приступним преговорима Србије.

То ће бити важан сигнал за наше грађане и администрацију која је на томе радила, поручила је Брнабићева у седишту Европске комисије.

"Србија је искрено посвећена ЕУ интеграцијма. Ја сам желела да моја прва званична посета буде Бриселу и да та посета буде у оквиру 100 дана рада владе као сигнал свим грађанима Србије где желимо да идемо као влада", изјавила је Брнабићева после разговора са комесаром Ханом.

Премијерка каже да процес ервоинтеграција Србије види као процес заснован на три основна принципа: економском развоју и макроекономској стабилности, реформи јавне управе и владавини права.

"Највише смо у последње три године урадили на макроекономској стабилости, доста је урађено на реформи јавне управе и још доста треба да се уради како би имали јавну управу коју су наши грађани и привреда заслужили. Сада је време да се фокусирамо и на трећи стуб што је владавина права", најавила је Брнабићева.

Додала је да је реч о реформама које Србија не ради због ЕУ већ због сопственог транспарентнијег, ефикаснијег и предвидљивијег судства.

Брнабићева је оценила да напретка Србије ка ЕУ, али и у области економије, нема без регионалне стабилности.

"Србија зато има и жели да има водећу улогу у Берлинском процесу", изјавила је Ана Брнабић.

Премијерка је навела да се у оквиру Берлинског процеса интензивно ради на пројектима из области инфраструктурног и енергетског повезивања региона, као и у области сарадње међу младима.

Ана Брнабић се осврнула и на став Београда када је реч о позицији ЕУ према Косову и Каталонији.

"Писмо је припремљено. На захтев, на првом месту наших пријатеља из Шпаније, нисам га донела, али смо разговарали о томе. То је важно питање и важно је да Европска комисија буде статусно неутрална. То је за Србију важна ствар и један од стубова наших европских интеграција", изјавила је Брнабићева.

Каже да Србија неће угрозити регионалну стабилност нити своје европске интеграције због изјава које су дошле из Брисела прошле недеље, као и да се Београд у потпуности слаже са Европском комисијом када је у питању интегритет Шпаније и нелегалности онога што је Каталонија урадила.

Брнабићева такође наглашава да Србија "у комплексим околностима", када Приштина не испуњава свој део обавеза из Брислеског споразума, мора да води и земљу и регион напред.

"Морамо дубоко да удахнемо и сви да видимо о каквим стандардима разговарамо, ко је колико одговоран партнер и колико можемо да рачунамо једни на друге", закључила је Ана Брнабић у седишту Европске комсије у Бриселу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво