"Србија остаје поуздан и кредибилан партнер ЕУ"

Председница Владе Ана Брнабић састала се у Бриселу са председником Европске народне партије (ЕПП) Манфредом Вебером, којем је поручила да је чланство у Европској унији спољнополитички приоритет Србије и да ће Србија наставити да буде поуздан и кредибилан партнер ЕУ.

На састанку, на којем је учествовала и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, премијерка Брнабић је нагласила да, упркос бројним изазовима на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, Србија наставља своје унутрашње реформе, јер оне доприносе бољем животном стандарду и већем квалитету живота свих грађанки и грађана Србије, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима.

Брнабићева је навела да би број отворених поглавља требало више да одговара напорима и резултатима које је Србија постигла у преговарачком процесу, као и исказаној политичкој вољи.

У том контексту, указала је Брнабићева, веома је важно да све институције и чланице ЕУ имају конструктиван приступ и да буду отворене и спремне за пријем нових чланица.

Када је реч о региону Западног Балкана, Брнабићева је поручила да Србија остаје опредељена да дијалогом решава сва отворена билатерална питања са суседима, али је и констатовала да највећи проблем представља гледање у прошлост, ревизија историје и оживљавање превазиђених идеологија у суседству.

Вебер је председници Владе Србије и министарки за европске интеграције поручио да је ЕПП групација изузетно заинтересована за стабилност целог региона Западног Балкана, али и нагласио да је неопходно мерити и оцењивати појединачан напредак сваког од кандидата.

Србија је несумњиво препозната као важан фактор стабилности, као и конструктиван партнер ЕУ у питањима која су од значаја за читаву ЕУ.

Посебно се осврнуо на позитивно и ефикасно постављање Србије током мигрантске кризе, сарадње у области борбе против тероризма и екстремизма.

Вебер је позитивно оценио економски напредак Србије и очигледну политичку вољу за наставком реформи и европским интеграцијама, као важном инструменту за побољшање перспективе грађана и грађанки Србије, наведено је у саопштењу.

Европска народна партија је највећа и најутицајнија европска страначка групација која окупља хришћанско-демократске и либерално-конзервативне странке из целе Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи