Соини и Валстром: Све је у дијалогу и политичкој вољи

Србија, као једна од највећих земаља на Западном Балкану, треба да игра посебну улогу и то је оно што охрабрујемо, поручили су министри спољних послова Финске и Шведске, Тимо Соини и Маргот Валстром.

Соини и Валстром бораве у заједничкој посети Србији и дали су такође заједнички интервју за Танјуг, у којем са задовољством истичу да су од српских званичника добили уверавања да је европски пут кључан приоритет Србије.

"Драго нам је због тога, иако знамо да постоје изазови. Ипак, мислим да се корак по корак крећемо у правом смеру", рекао је Соини.

"Кроз разговоре са председником и члановима владе, које смо овде имали, охрабрили смо сваку иницијативу за укључивање у дијалог са суседима и сарадњу како би се осигурали мир и стабилност у региону. Србија је једна од највећих земаља овде и сматрамо да треба да игра посебну улогу и то је оно што ми охрабрујемо. Али, све почиње од политичке воље, спремности да разговарате са суседима", рекла је Валстром.

Према њеним речима, процес проширења и све што се догађа са Западним Балканом обезбеђује ситуацију у којој су све стране добитници.

"Ако је овај део Европе просперитетан, миран и сигуран, онда ћемо и ми бити у бољој ситуацији", каже Валстром.

Соини се слаже са њом и додаје да су захваљујући председнику Србије Александру Вучићу и шефу дипломатије Ивици Дачићу стекли веома реалистичну слику о томе шта се дешава у суседству.

"Свесни смо да неће све бити лако, да има проблема али, ако постоји воља, онда постоји и начин и то је оно у шта ми верујемо", каже Соини.

Такође, додао је да су на путу ка ЕУ кључни критеријуми и њихово испуњавање.

На питање како виде то што грађани Србије имају утисак да је ЕУ у неким ситуацијама неправедна и да не даје адекватан одговор на напоре које влада улаже по питању стабилности у региону, Соини каже:

"Да, ЕУ није савршена организација. Али када имате пријатеље унутра и када мислите да постоји неки неадекватан однос, онда им то морате рећи. Пријатељима можеш рећи неке оштре ствари гласно. Ако нешто није у реду, то морамо поправити. И у ЕУ превагу мора да има владавина права. Треба да верујемо у систем у смислу да ће нешто бити праведно када читав случај буде на столу. Сви морамо бити поштени и признати своје грешке и то је једини пут напред".

Два министра, такође, сматрају да су Косово и Каталонија одвојени случајеви, али да је у сваком случају дијалог оно што је суштина.

"Кад је реч о том деликатном питању, могу да кажем само то да је мирољубив приступ увек неопходан, да се насиље не сме користити ни у једном случају ни у једној земљи а до тога се може доћи само путем дијалога. Разумемо да су то болне ствари. Нисам компентентан да диктирам шта је добро а шта лоше али верујем да када постоји дијалог биће више нијанси а не само црна и бела кад је реч о оваквим питањима", каже Соини.

Кроз кроцес преговора може се доћи до резултата прихватљивих за све, додао је Соини.

"Слажем се са колегом, али желим да кажем да када је реч о Косову и Каталонији свака ситуација је јединствена. На неку ситуацију треба гледати из историјске перспективе, узети у обзир шта се догађа сада, да ли постоји мирна ситуација или конфликтна или ризик, као на Косову, од ратних злочина", сматра Соини.

Верујемо да у Шпанији мора да постоји политичка дискусија и нека врста дијалога како би се нашао миран излаз из ситуације, додаo Соини.

На питање како приволети Приштину да испуни своје обавезе и формира ЗСО, Соини поново наглашава да је дијалог веома важан и пресудан.

"Веома смо детаљно информисани о томе од српских званичника. У дијалогу има неких проблема али за дијалог је потребно двоје, потребно је разговарати. То није саобраћај у једном смеру. То важи и за другу страну", рекао је Соини.

Валстром је нагласила да охрабрује Србију да настави са реформама, да учини још више када је реч о борби против корупције, успостављању владавине закона и слобода медија.

"То је посебно важно како би се привукли инвеститори и осигурала нова радна места. Реформе су мотор у свему овоме", заључила је Валстром.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи