Дачић: Што више учинимо историју досаднијом, биће нам боље

Министар спољних послова Ивица Дачић захвалио је својим колегама из Шведске и Финске због подршке Србији на европском путу, наводећи да те земље подржавају политику проширења.

Дачић је у Влади Србије, после разговора са министрима спољних послова Шведске и Финске Маргот Валстром и Тимом Соинијем, рекао новинарима да је било речи о ситуацији у региону, унапређењу економске сарадње и свеукупних односа.

"Они су у заједничкој посети Србији и региону што је можда за нас мало чудно јер показује да суседне земље могу да буду и у добрим односима што није баш чест случај, барем у нашем региону", рекао је Дачић.

"Са министрима Шведске и Финске договорено је унапређење односа", рекао је Дачић и истакао да их је председник Србије Александар Вучић упознао са свим специфичности региона и напорима које Србија улаже у мир и стабилност.

"Надам се да се неће превише унервозити слушајући наше приче у региону. Волео бих да и наш живот буде тако досадан, да нема проблема, као што је то вероватно у њиховим земљама. Ми нажалост немамо досадну историју, али што је више учинимо досаднијом биће нам боље", рекао је Дачић.

Он је министрима представио приоритете Србије, међу којима су чланство у ЕУ, регионална стабилност, мир и додао да би желео да неке теме које су актуелне буду ад акта, попут миграната и тероризма.

Дачић је поновио да ће Србија давати свој допринос кроз хумано третирање миграната, а прошло их је, каже, више од милион.

"У Србији данас има око три до четири хиљаде миграната. Боримо се са тим, али не бисмо могли да издржимо терет већег прилива, да будемо паркинг за њих ако би други за њих, рецимо, Мађарска или Хрватска, затворили своје границе", истакао је Дачић.

Наводећи да је Шведска водећа земља када је реч о бесповратној помоћи Србији, Дачић је изнео посдатак да смо добили више од 250 милиона евра за разне намене.

Додао је да је спољнотрговинска размена са Шведском нешто већа од 200 милиона евра, а са Финском око 100 милиона евра и истакао да се може радити на томе да се она повећа.

Снажна подршка Шведске и Финске путу Србије ка ЕУ

Министри спољних послова две земље Маргот Валстром и Тимо Соини поручили су да Шведска и Финска снажно подржавају европску перспективу Србије.

"Финска и Шведска се око тога слажу и можете се ослонити на нас... Ово је наша прва заједничка посета било где у свету и хтели смо да дођемо баш овде", истакао је фински шеф дипломатије после састанка са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

Соини је констатовао да је заједничка посета њега и шефице шведске дипломатије показатељ да суседи могу да сарађују и буду у добрим односима али и важне дипломатске поруке колико подржавају Србију.

Рекао и да Шведска жели да охрабри овај регион "који је имао драматичну историју" да створи стабилност и сарадњу.

"То ће обезбедити запослење за младе и бољу будућност за све", сматра Соини.

Фински министар је указао да је у решавању проблема важан дијалог јер, како сматра, да би се проблеми решавали, мора се разговарати и са онима са којима нисте у најбољим односима.

У региону сада има потенцијала за инвестиције, упркос "свим тим проблемима", рекао је Соини и додао да ће ту поруку послати у своју земљу.

Министарка спољних послова Шведске Маргот Валстром сагласила се са речима финског колеге да је њихов заједнички пут пример како суседне земље треба да сарађују.

Откад је Икеа у Србији, рекла је Валстромова, могло је да се примети колико су партнери важни за успех, наводећи да тако треба посматрати и суседне земље - као партнере уз које је лакше бити успешан.

Валстромова је поручила и да њена земља подржава Србију на путу ка ЕУ те да ће урадити све да јој у томе помогне.

"То ће бити мотивација за младе овде. Млади треба да буду заслужни за разговоре у региону", истакла је Валстромова.

Валстромова каже и да Србија има важну улогу у "размирицама" у региону, те да Шведска ту улогу цени и подржава.

"Наставићемо да будемо пријатељи којима можете да верујте", закључила је шефица шведске дипломатије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво