Макалистер позива ЕУ да отвори нова поглавља са Србијом

Премијерка Србије Ана Брнабић састала се са председавајућим Комитета за спољне послове ЕП и известиоцем ЕП за Србију Дејвидом Макалистером током прве посете Бриселу од преузимања те дужности и том приликом поручила да Србија улаже велике напоре у изградњу друштва заснованог на владавини права и модерне и успешне државе. Макалистер је након састанка позвао државе чланице ЕУ да отворе нова поглавља у преговорима са нашом земљом до краја ове године.

"Србија је то заслужила", рекао је Макалистер у заједничком обраћању новинарима са премијерком Србије.

Према његовим речима, на састанку је било добре размене ставова, а европски парламентарци су показали велико интересовање и поставили доста питања премијерки Брнабић.

Премијерка Србије је пренела новинарима да јој је драго да је имала прилику да представи политику, визију и приоритете Србије и да одговори на бројна питања посланика. 

Србија је, како је образложила, урадила много у последње три године на економским мерама и развоју, те данас развој заснивамо на здравим основама.

Највише је, каже, урађено на фискалној стабилизацији.

На плану реформа јавне управе имамо још пуно тога да урадимо, а Влада Србије ће инсистирати да ове реформе имплементирамо брже него претходних година, истакла је она. 

"Трећи стуб је владавина права, и то је оно што ми радимо у оквиру интеграција, и поглавља 23 и 24, и то је оно где ћемо се фокусирати, јер смо у претходним годинама више пажње посвећивали макроекономској стабилности и реформи јавне управе", рекла је Брнабићева.

Она се захвалила Макалистеру на "фер и објективном ставу" према Србији, а нада се, каже, да ће Србија до краја године отворити бар три нова поглавља.

 "Чланство у ЕУ спољнополитички приоритет Србије"

Током састанка са Макалистером, Брнабићева и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарале су о процесу приступања Србије ЕУ и реформским процесима наше земље на том путу, као и јачању економске и политичке сарадње у региону Западног Балкана.

Премијерка Србије поновила је да је протеклих година Србија усвојила и да спроводи веома амбициозну економску реформску агенду, да улаже велике напоре у изградњу друштва заснованог на владавини права и модерне и успешне државе.

Председница Владе Србије осврнула се и на дешавања у Шпанији и подвукла да Србија принципијелно стоји на становишту поштовања међународног права и да подржава целовитост Шпаније и суверенитет те земље, иако то нису чиниле неке друге државе у случају нелегалног и једностраног самопроглашења независности јужне српске покрајине.

Председница владе је нагласила да је чланство у ЕУ спољнополитички приоритет Србије и да званични Београд чини све како би се одржала позитивна динамика преговора и отварања поглавља.

Макалистер је председници Владе Србије и министарки за европске интеграције рекао да постоји несмањено интересовање европских парламентараца за европски пут Србије, посебно након објављивања конкретније перспективе чланства, израженој кроз најаву стратегије проширења за Србију и Црну Гору Жан-Клода Јункера.

Он је поручио да ће тако важан сигнал сигурно бити праћен још већим интересовањем за реформске процесе у Србији, који су већ препознати као нешто што је донело добре и конкретне резултате у области економије. 

Известилац ЕП је нагласио да је Србија за ЕУ важна земља у контексту геостратешке и геополитичке позиције и да је европски пут отуда значајан како за Србију тако и за ЕУ, уз све повремене проблеме и препреке на том путу.

Он је изразио и уверење да ће Србија до краја године отворити поглавља за која је спремна.

Брнабићева: Желимо да подржимо ЕУ, а не да тражимо корист од чланства 

Ана Брнабић је поручила да Србија жели да постане равноправни члан који ће да подржи ЕУ, а не да тражи корист од чланства.

"Влада под Александром Вучићем је промовисала ЕУ интеграције на најбољи начин. Никада на начин да потенцира европски новац за помоћ, већ су у први план стављене реформе које су важне за наше грађане. Ако реформе нису добро спроведене неће ЕУ бити та која ће нам дати послове и новац", рекла је премијерка Србије.

Навела је да Србија не жели да уђе у ЕУ као неко ко тражи помоћ већ, како је рекла, жели да уради свој посао, да буде једнаки члан који може да подржи ЕУ јер то је једнини пут за све нас.

Брнабићева је посланицима Европског парламента у Бриселу представила своју визију политике и напретка Србије у наредном периоду.

Према речима Ане Брнабић основе "Србије куће" су дигитализација и образовање.

"Претходна влада урадила је много на економском опоравку Србије и вратила је са руба банкрота. Ја као нови премијер не морам да се бавим фискалном консолидацијом јер је то урађено. Ми се сада бавимо растом", навела је Брнабићева објашњавајући да је тај раст управо заснован на реформи образовања и дигитализације.

Као даља три кључна стуба за развој Србије, премијерка је навела економски раст и макроекономску стабилност, реформу јавне администрације и владавину права.

Брнабићева је поновила "када је кров 'куће Србије'" у питању то је регионална стабилност, а врх куће ЕУ интеграције".

Србија је, поручила је, дубоко посвећена сарадњи и стабилности у региону, Берлинском процесу и поновила да се прва реченица њеног експозеа као премијера нове владе Србије односи на стратешки циљ Србије а то је чланство у ЕУ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи