"Улазак Србије у ЕУ није календарски условљен"

Литванија би веома волела да види Западни Балкан у оквиру Европске уније, али је то процес који зависи од оног што је учињено, а није календарски условљен, без обзира шта каже председник Европске комисије Жан Клод Јункер, поручио је литвански министар спољних послова Линас Линкевичијус.

"Процес је генерално позитиван и могу да кажем да смо ми у великој мери за проширење. Када говоримо о Западном Балкану, рекли смо да приступање зависи од воље земаља и дефинитивно од њиховог учинка. То није календарски условљено, то је процес који зависи од оног што је учињено, али не можете да помињете икакве године", рекао је Линкевичијус поводом Јункерове најаве да би Србија и Црна Гора требало да постану чланице Уније до 2025. године.

Литвански министар је у интервјуу за Јуропиан Вестерн Балканс и Танјуг током Конференције у Риги 2017 нагласио да не сматра да то што је Србија прогласила војну неутралност и нема жељу да постане део НАТО-а препрека за њене интеграције у ЕУ.

"Не, не уопште. То су различите врсте организација", указао је он.

Упитан да ли специјални односи Русије и појединих земаља Западног Балкана представљају проблем за партнере у ЕУ, Линкевичијус је рекао да добри односи са било којом земљом нису проблем, већ позитивна ствар. 

"Увек говоримо да би односи требало да буду засновани на вредностима и принципима, а да би у односима између земаља требало да превлада владавина права, а не испољавања интереса ЕУ да се нешто уради по цену тога или промена европских граница силом, као што је урађено у Грузији 2008. или недавно на Криму, или тренутно у Доњецку и Луганску у источној Украјини", рекао је он.

То је, како каже, проблем, а не тражити добре односе.

"Проблем је, уколико негирамо принципе, или ако нисмо доследни у погледу вредности – то је проблем", рекао је шеф литванске дипломатије.

Осврнуо се и на своју изјаву да "неке земље уживају у преговорима о проширењу док друге спроводе војне вежбе са Русијом" у близини граница Литваније, а да се за то време друге "веома мотивисане земље" суочавају са претњама суверенитету и није им пружена перспектива за чланство, наводећи као пример Грузију.

За ту земљу је рекао да је једна од најактивнијих сарадника у мировним операцијама, да дели принципе и вредности Уније, а да се не налази у лакој позицији због "руске агресије".

"Када је реч о Србији, она спроводи војне вежбе у близини наших граница, не дели наш став о санкцијама Русији. Такође, недавно је неким наставницима дато стажирање на Криму што је, такође, имплицитно признање руске анексије Крима. То је била моја поента", рекао је Линкевичијус. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво