"Каталонија и Косово – различити контексти и однос снага"

Извршна директорка Европског фонда за Балкан Хедвиг Морваи сматра да у случају Косова и Каталоније можда постоје паралеле и сличности, али су кључни различит контекст и однос снага.

"Случај Каталонија одвија се у једној чланици Европске уније, а Србија то ни дан данас није. Такође, за државу која је постојала у време када су се на Косову појавили сеционистички покрети не може се рећи да је била демократија", каже Морваи за Танјуг.

"То је огромна разлика и зато је тешко сада инсистирати на некој правичности - зашто ови могу овако, а они нису могли онако", каже Морваи, наводећи да се у том контексту може говорити и о случају Кипра, а не само о Каталонији.

Морваи подсећа да се Европи догодио Брегзит и да Британија сада у једној одређеној позицији преговара о свом изласку.

"Али, рецимо да Словачка смисли да изађе из ЕУ, сигурно не би била у истој позицији као Британија. Не можемо да не узмемо у обзир реалности. Правним путем треба да инсистрамо на међународном праву, али морамо да знамо где смо и куда смо пошли", иситче Морваи и објашњава колико је важна позиција из које држава нешто покушава да истера и докаже.

Када је реч о Србији, извршна директорка Европског фонда сматра да је важније користити ресурсе да се питање са Косовом решава у оквирима у којима смо, а то је процес европских интеграција.

Напомиње да су покренути важни механизми као што је дијалог Београда и Приштине.

"Верујем да је то оно што нама преостаје као пут и то треба што боље да искористимо", каже Морваи.

Према њеним речима, ни Србија, ни Косово не могу да постану чланица ЕУ ако се не реши питање граница, јер ЕУ то јасно говори - да такву грешку више неће поновити.

Додаје да ће се ЕУ сигурно врло озбиљно позабавити питањем Шпаније и Каталоније, јер је Шпанија важна чланица ЕУ.

"Србија је на путу ка ЕУ и пуно треба да уради да би стигла до чланства, а при томе никако неће бити приоритет у односу на ситуацију која се дешава у Шпанији, па чак и и у односу на неке друге кризе, закључила је Морваи.

"Околности на Косову немају везе са Каталонијом"

Бивши специјални изасланик УН у некадашњим преговорима о статусу Косова Албер Роан оцењује, поводом референдума о независности Каталоније, да за сецесионистичке тежње у различитим земљама Европе постоје потпуно различити предуслови и норме.

Роан у тексту за бечи Пресе сматра да због тога сваки случај мора бити оцењиван засебно, при чему, код права на отцепљење треба полазити од тога да ли је нека мањина у сопственој држави фундаментално дискриминисана.

"Ниједна од околности које су вези са Косовом нема везе са Каталонијом", истиче Роан у свом тексту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво