Вучић и Ердоган: Све бољи односи Србије и Турске

Србија и Турска ће у будућности градити све боље односе, поручио председник Србије Александар Вучић на заједничкој прес-конференцији са турским председником. Реџеп Тајип Ердоган такође истиче да ће се односи две земље боље развијати и да ће имати посебну конотацију. Очекује да трговинска размена до краја године пређе милијарду долара и каже да ће подржати турске привреднике за улагање у Србији. Потписано 12 међудржавних споразума, а сутра ће у Новом Пазару бити потписана још четири.

Александар Вучић је навео да је потписана заједничка политичка декларација и да ће сваке године бити одржавани састанци, наизменично у Србији и Турској.

Вучић је захвалио Ердогану и Турској на бројним инвестицијама из те земље. Истакао је да су споразуми који су потписани веома конкретни и важни за Србију. Поручио је да је задовољан нивоом разумевања између две земље.

Председник је рекао да жели да подсети турску јавност да су српски званичници међу првима стали у одбрану уставног поретка Турске у тренутку кад је покушан пуч у тој земљи.

"Званични органи су реаговали и осудили тај покушај у неку руку, највишег облика терористичког деловања и стали на страну легално изабраних органа Турске", рекао је Вучић истакавши да Србија осећа Турску као пријатеља.

Вучић је указао да су српски званичници стали на страну легално и легитимно изабраних органа Турске и председника Ердогана, "не зато, што нам је нешто било потребно, већ зато што сматрамо да грађани само на изборима могу да одлуче о будућности".

"А не да то неко други чини, насиљем, или уз подршку страног фактора", поручио је Вучић и додао да Србија увек изражава своје противљење било каквом насиљу или чак терористичком акту.

Подсетио је и да је Србија увек изражавала саосећање са жртвама терористичких аката и спремност за заједничку борбу против тероризма.

"У Србији никада нећете имати оне који ће правити пактове с противницима легално изабраних органа у Турској, јер сарадњу базирамо на сарадњи са вама, са онима које је народ изабрао", додао је председник Вучић и истакао: "Немамо ништа ни са Гуленом, нити било ким другим".

"Србија жели чисте односе и чисте руке у односима са државама", рекао је српски председник.

Као што ви не дате, наставио је председник обраћајући се Ердогану, да било ко угрози независност Тусрке, тако ни Србија то не дозвољава и инсистира на поштовању њене независности и поноса.

"Зато, немојте ни да помислите или да сумњате да Србија може да учествује у било чему што је против одлука које су демократским путем донете у вашој земљи и против демократски изабраних органа", рекао је Вучић и додао да је уверен да можемо да имамо најбоље могуће односе.

Најавио је да ће бити потписан Меморандум са турском компанијом "Таип" која ће инвестирати у Краљеву и у том граду запослити 2.500 људи.

"Чекали смо, а пошто смо били недовољно брижни, па смо успели да уништимо готово све фабрике грађене пре 40 година... Данас смо успели да замолимо и турски инвеститор долази у Краљево, где ће запослити 2.500 радника", рекао је председник Србије.

Вучић је додао да у Краљеву данас има 14.380 незапослених.

"Очекујем све боље односе с Турском, није ово 1389"

Србија осећа Турску као пријатеља, а ми смо пријатељи и Турске и турског народа, рекао је Вучић и оценио да ће односи две земље у будућности бити све бољи.

"Није ово 1389. година, како неки замишљају. Ми смо данас у 2017. години и хоћемо и желимо најбоље могуће односе са Турском. И направићемо их и изградићемо их. То је у интересу Турске, како сам чуо од нашег пријатеља Ердогана, а то је у великом интересу Србије", рекао је председник Србије.

Истакао је да је изузетно задовољан постигнутим споразумима и нивоом међусобног разумевања и потпуно је, како каже, уверен да ће у будућности две земље градити све боље и боље односе.

Навео је да потписана Декларација подразумева састанке једном годишње, наизменично у Србији и Турској, али и бројне састанке и разговоре министара и конкретизацију договореног.

Вучић је прецизирао да је уместо најављених 10, потписано чак 12 међудржавних споразума и да ће још четири бити потписана сутра у Новом Пазару.

Како је назначио, то су све изузетно важни споразуми који доприносе пре свега економској, али и свакој другој сарадњи. Србија осећа Турску као пријатеља и "јесмо пријатељска земља Турској" поновио је Вучић.

Председник Србије изразио је захвалност због доласка инвеститора из Турске.

Како је рекао, у мало место Крупањ, које је настрадало у поплавама 2014. године дошао је турски инвеститор који је донео радна места и наду и најавио и да ће сукоро запослити још 150 људи.

У том контексту, Вучић је говорио и о турским инвеститорима на југу Србије, у Лебану, Житорађи и изнео податак да је из Лебана у последњих неколико деценија отишло половина становништва а да је сада тамо запослено 350 људи у фабрици инвеститора из Турске што је спас за тако мало место.

Посебно је позвао турске инвеститоре да улажу у бање у Србији, посебно истичући Врањску бању у којој се сада, каже, 146 литара топле воде губи у секунди.

Вучић је истакао да има намеру да их моли и за Бели Паланку, Бољевац, за многа мала места у Србији у којима немамо инвеститоре, а у која нико неће да иде.

"А онда нека ми неко каже да то није у интересу Србије. Што неки други, много паметни, нису довели фабрику у Крупањ, Лебане, Житорађу... А помало сам заслужан само зато што сам знао да постоје људи који су способни да направе бизнис тамо и којима не смета што немамо пут до тих места. Па питајте људе како живе тамо и да ли је данас лакше него раније. То је наш посао", поручио је Вучић.

Вучић је изјавио да је изузетно важно да се осигурају мир, стабилност и добри односи Срба и Бошњака и у Новом Пазару, и Тутину, Сјеници, Пријепољу, Прибоју....и сваком другом месту у Србији.

О томе ће се говорити и сутра у Новом Пазару, додао је Вучић и подвукао да неће само Бошњаци дочекати и поздравити турског председника, него ће то учинити и Срби, као што ће га и данас велики број људи овде, у Београду, поздравити.

Додао је и да су мир и стабилност од највишег интереса су посебно разговарали и о Босни и Херцеговини и да је поновио неопходност поштовања интегритета БиХ као и Републике Српске унутар БиХ.

Како је рекао, Србија жели добре односе са Бошњацима и да верује да ће имати подршку Турске у томе.

Председник Србије је додао да ће се наставити сарадња са Турском, као и да је ово његов четврти сусрет ове године са Ердоганом.

"Волео бих да их буде још више, јер би кроз те разговоре, могао да сазнам више и о проблемима на Блиском истоку, о односима Турске и са Русијом и са САД, како бисмо видели где нашу бројчану и територијално релативно малу земљу можемо да сместимо у тим оквирима", рекао је Вучић.

"Захвалан сам што нам је Турска пријатељ. Хвала вам, председниче, што сте дошли са великим бројем министара. Ни мени, ни српским министрима није био проблем да чекамо у поноћ на аеродрому, јер само фабрика 'Таи' нам значи животе за 2.500 људи и породица и нови живот у граду где смо изгубили много фабрика", рекао је Вучић и позвао Ердогана да долази у Србију што чешће.

Ердоган: Могућност за нова улагања

Председник Ердоган је указао да један део турских привредника већ обавља послове у Србији а да је други део дошао, како би у наредном периоду тражио могућност за нова улагања у Србији. Истакао је да су дошла нека велика пословна имена.

 

Поручио је да обим трговинске размене није на жељеном нивоу и да би до краја године мога да достигне милијарду долара. Међутим, напоменуо је да ни то није довољно и да би он требало брже да расте.

Ердоган је Вучића назвао пријатељем и рекао је да председник Србије има изузетне видике. Додао је да је велика ствар што ће односи две земље због председника имати једну посебну конотацију и што ће се боље развијати.

Подсетио је да ће током његове посете бити потписано укупно 16 споразума.

"Желим да кажем и овде и сутра у Новом Пазару да никада нећу бити уз национализам било које врсте", поручио је Ердоган.

"У вези са Новим Пазаром не постоји никакав проблем", додао је председник Турске и поручио да ће и сутра, прилком посете том региону, искористити прилику да Новопазарцима поручи да су они мост пријатељства између две земље, да то треба да подстичу и да цене.

На заједничкој прес-конференцији са председником Вучићем, Ердоган је на питање новинара шта ће поручити становницима Новог Пазара, одговорио да ће им рећи управо то колико је важна њихова улога у остваривању и чувања мира.

"Желим да кажем и овде да никада нећу бити уз национализам било које врсте, а то ћу још једном поновити и у Новом Пазару. Желим то да поделим са грађанима сутра у Новом Пазару", рекао је Ердоган.

Нагласио је да Турска жели да са Србијом и целим Балканом направи кораке како би се решили сви проблеми и да "неће гледати шта ће ко рећи и коментаристи".

Истакао је да је потребно што пре изградити ауто-пут између Београда и Сарајева.

Како је навео, Београд и Сарајево ће бити повезани модерним ауто-путем, у чему ће да помогне и Турска, а он лично би волео, како је рекао, да тај пут могу да користе и становници Новог Пазара.

Ердоган је најавио да ће у вези с тим српски председник ускоро имати да саопшти једну веома добру вест.

"Пут је цивилизација, вода такође, земља без путева не може говорити да је цивилизована", каже Ердоган и подсећа на велики проблем са водом у Турској и велике кораке које су предузети на његовом решавању. 

Поручио је да ће турским привредницима дати подршку за улагање у Србији, као и да су потписивањем 12 споразума у различитим областима направљени добри темељу за будућу сарадњу.

Такође, указао је да постоји простор за повећање трговинске размене Србије и Турске са садашњих 800 милиона долара.

"До краја године могао би да пређе милијарду долара, али ни то није довољно, циљ је да размену подигнемо на три, односно пет милијарди долара у што краћем периоду", назначио је турски председник.

Подвукао је да је Турска посебно радила на пољу инфраструктуре, изградњи мостова, тунела и брзих железница, метроа, и да је за 15 година успела да направи 19.000 километара путева што је довело до повећања обима транспорта.

Ердоган је истакао да су њих двојица, као и целе делегације имали данас веома плодотворне разговоре.

Подсетио је да ће данас са Вучићем учествовати на Пословном форуму који окупља привреднике две земље и додао да један део турских привредника већ ради у Србији, док је део њих дошао како би у се упознали са могућностима за нова улагања и инвестиције у Србији.

"Даћу им подршку за улагање у Србији", подвукао је Ердоган и додао да ће "Ексим" банка пружати могућности за нова улагања у развој Србије.

Ердоган је за српског председника, којег је назвао пријатељем, рекао да је, још када га је први пут упознао, увидео да има изузетне видике, те истакао да је велика ствар да ће односи између Србије и Турске упаво због Вучића имати "посебну конотацију".

Биће, навео је, и оних који ће критиковати и бунити се против зближавања Турске и Србије, али то треба оставити њима.

"Желимо за Србију и наравно цео Балкан да направимо кораке како би се решили сви проблеми на Балкану", подвукао је Ердоган.

Ердоган је истакао значај потписаног споразума о ревизији споразума о слободној трговини и прихватио предлог Вучића о заједничком раду у области здравственог туризма и улагању у бање.

На крају се обратио Вучићу, члановима делегација и јавности и захвалио, како је рекао, драгом пријатељу Вучићу на дочеку који каже, показује какви су односу међу њима.

Данас је, навео је, у Београду са 10 министара из Турске и са великом групом пословних људи, те да верује да ће посета бити успешна и на пољу трговине, економије, туризма и осталих тема.

"Верујем да ће ово бити један велики почетак, нека буде срећно", истакао је Ердоган.

Турски председник је рекао да после обраћања он и председник Србије иду на ручак и да се радује што ће моћи да проба српску кухињу.

Вучић је претходно је дочекао Ердогана испред Палате Србија чиме је започео званични део Ердоганове посете. У част госта из Турске постројена је гарда, а интониране су и химне две земље.

Турског званичника дочекали су и чланови Владе Србије. Двојица председника прво су разговарала у четири ока, а након тога је уследио састанак две делегације.

Данас потписано 12 споразума 

Вучић и Ердоган су потписали Заједничку политичку декларацију о оснивању високог савета за сарадњу између Републике Србије и Турске.

Потписани су споразумми о ревизији споразума о слободној трговини, меморандуми о сарадњи две владе у рестаурацији хамама у тврђави Голубачки град, споразум о сарадњи у области шумарства и у области вода.

Потврђен је и Протокол о сарадњи између ресорног министарства и Агенције за координацију и сарадњу Владе Турске на реализацији пројекта изградње новог објекта материнског дома за заштиту одојчади, деце и омладине из Београда. 

Потписан је и меморандум о разумевању у области урбанизма као и писмо о намерама за јачање сарадње у области саобраћаја и инфраструктуре.

Потписани су и споразуми о сарадњи у области образовања, меморандуми о рестаурацији Бајракли џамије и парног купатила у установи Браћа Крсмановић. Потписан је и протокол о сарадњи из области енергетике.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара