Премијерка и министри са комесаром Стилијанидисом о мигрантској кризи

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са европским комесаром за хуманитарну помоћ и управљање кризним ситуацијама Христосом Стилијанидисом, и том приликом га обавестила о модалитетима решавања мигрантске кризе. Са комесаром, који је најавио четири милиона евра помоћи Србији, разговарали су и министар спољних послова Ивица Дачић, као и министар одбране Александар Вулин.

Ана Брнабић је истакла да је веома задовољна начином на који је Србија до сада решавала миграциону кризу и додала да је укључивање деце миграната у примарни образовни систем значајно допринело побољшању ситуације, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Нагласила је да ће Србија наставити активно да ради на изналажењу целовитог решења кризе, као и да даје пуни допринос кроз конструктивне предлоге и конкретне потезе.

Стилијанидис је истакао да се уверио да је Србија поуздан партнер и најавио хуманитарну помоћ нашој земљи у вредности од четири милиона евра, пре свега намењених образовању деце миграната, како би што пре стекли стручно образовање и укључили се у нормалне токове живота.

Он је додао да је Србија важан партнер Европске уније, као и да има јасну европску будућност.

Како је саопштено из МСП-а, министар Дачић је на састанку са комесаром захвалио на подршци Европске уније, као и личном ангажману комесара Стилијанидеса у обезбеђивању помоћи Србији на регулисању мигрантске кризе и адекватном третману миграната.

Подсетио је да је ова криза заједнички проблем, који ни једна земља не може сама да ређи, већ је неопходна међусобна сарадња и солидаран приступ. Изразио је наду да ће, у складу са тим, ЕУ наставити да пружа подршку Србији.

Министар Дачић је указао да је од самог почетка кризе Србија својим хуманим и одговорним поступањем показала да дели заједничке вредности са Европском унијом. Додао је да ће Србија остати посвећена проналаску свеобухватног и компромисног решења кризе, спремна да настави да пружа свој допринос, али и да преузме свој део обавеза.

Комесар Стилијанидес је нагласио да је одлучио да поново посети Србију како би изразио своју подршку и најавио помоћ ЕУ, у вредности од четири милиона евра, за спровођење хуманитарних пројеката намењених мигрантима у Србији. Напоменуо је да је од 2015. године Европска унија највећи донатор Србији у помоћи за ванредне ситуације.

Нагласио је да је Србија показала да је поуздан партнер, на чију сарадњу Европска унија може да рачуна и у тешким околностима. Истакао је да је и приликом ове посете имао могућност да се увери у значајан напредак у обезбеђивању услова за мигранте.

Комесар Стилијанидес је закључио да је неспорна европска перспектива Србије, односно да је Србије део Европе, као и да је будућност Европске уније и Србије заједничка.

Са европским комесаром састао се и министар одбране и председник Радне групе за решавање питања мешовитих миграционих токова Александар Вулин.

Министар Вулин је још једном захвалио европском комесару Стилијанидесу на помоћи и подршци коју су он лично и Европска комисија пружали Србији у току мигрантске кризе, истиче се у саопштењу Министарства одбране.

Састанку су, као чланови Радне групе, присуствовали и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, комесар Комесаријата за избеглице и миграције Владимир Цуцић, в. д. помоћника министра за безбедносну политику Министарстава спољних послова амбасадор Бранимир Филиповић, секретарка Црвеног крста Весна Миленовић и представници Министарства унутрашњих послова, Министарства здравља, Министарства одбране и Војске Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво