Вучић о пресуди Орићу: Уздржимо се од тешких речи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, поводом ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, да ће Србија морати сама да се бори за правду, али и позвао на уздржавање од тешких речи. "Животи Срба очигледно нису вредни као животи других. Српска суза нема родитеља", каже Вучић.

Министарство правде ће реаговати на ослобађајућу пресуду Орићу, најавио је председник Александар Вучић на прес-конференцији, и додао да је о томе разговарао са премијерком Аном Брнабић и министарком правде Нелом Кубуровић.

Како је рекао, његова улога као председника Србије је да не изговори најстрашније ствари, иако је "очигледно да животи Слободана Илића, Милутина Милошевића, Митра Савића... нису вредни као животи других".

"Јасно је да српска суза нема родитеља", рекао је председник Србије и додао да је исто тако јасно да ћемо за правду морати да се боримо сами.

Указао је на то да смо само ми оптуживани и осуђивани, а да ни Харадинај, ни Орић нити неки други никада неће бити криви за Србе који су страдали, а, истиче, највише је Срба и Бошњака страдало.

"Позивам Србе да и због ове пресуде, као и после онога што се мени догодило у Сребреници, не покажу и не изговоре ниједну тежу реч против наших комшија Бошњака, да градимо пријатељство са њима и да заједно са њима градимо будућност", поручио је Александар Вучић и истакао да истину ниједан суд не може да сакрије.

Како је рекао, нећемо да псујемо, али ћемо се за правду борити снажнијом економијом, јединством и већим радом који ће донети плодове за будућност нашој деци.

Међутим, истиче, нећемо да бежимо и скривамо истину – "тамо где смо за нешто одговорни да прихватимо, али и да јасно и недвосмислено кажемо оно за шта су други одговорни".

Подсетио је и на изјаве премијера Албаније Едија Раме који каже да Србија "замислите напредује" ка ЕУ, а није признала Косово, потпредседника ХДЗ-а који га је назвао четником, а његови "нису били ни четници, ни партизани, већ Срби који су страдали од усташке руке, а на које нико није реаговао".

"Сви су на то ћутали, и у Хрватској су ћутали", рекао је Вучић и додао да ни на то није одговарао.

Суд БиХ ослободио је Насера Орића за злочин против ратних заробљеника српске националности на подручју Братунца и Сребренице, за које је ослобађајућа првостепена пресуда изречена и припаднику Армије БиХ Сабахудину Мухићу.

Ради се о оптужбама за убиство Слободана Илића, Митра Савића и Милутина Милошевића, а према тачкама оптужнице они су ликвидирани у сребреничким селима Залазје, Куњерац и Лолићи.

Број коментара 70

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво