Посета Ердогана – у фокусу нове инвестиције и бесцарински извоз

У посету Србији у понедељак увече долази председник Турске Реџеп Тајип Ердоган. Са собом води велику групу привредника. Очекује се потписивање неколико споразума о турским инвестицијама, али и о бесцаринском извозу појединих производа у ту земљу. Прошле године размена робе вредела је око 800 милиона долара. Циљ две стране је милијарда.

Као премијер 2010. године, Ердоган у Србију овај пут долази као председник и доводи 175 привредника. Споразум о слободној трговини из 2010. биће проширен. Уместо у БиХ, па одатле у Турску, од сада сунцокретово уље директно иде из Србије. Бесцарински ћемо моћи да извозимо 35.000 тона и 15.000 тона сировог сунцокрета.

"Царина је нула, до сад била од 50 до120 одсто, неке друге земље су имале ту привилегију, ми нисмо. Ово је прилика да повећамо засаде под сунцокретом", напомиње министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Без царина ће ићи и пет хиљада тона говеђег меса.

Недимовић истиче да Србија има довољне количине за ту квоту. "Само у пољопривреди, те две ствари вреде 60 милиона евра у роби", додаје ресорни министар.

Агенда готово као и током претходне посете.

Министар трговине Расим Љајић наводи да је другог дана Ердогановог боравка предвиђена посета Новом Пазару, разговори са председницима неколико општина из региона, где ће тема бити реализација инфраструктурних пројеката које це Турска финансирати или финансира.

Турске фирме у Србији, инвестирале су већ више од 110 милиона долара.

Предсеедник Александар Вучић поручује да не сме да се заборави да турске фабрике од Владичиног Хана, Крупња, Житорађе, Лесковца, држе та места у животу.

"У Лебану се за месец дана отвара нови фабрика. Очекујем много инвестиција у Краљеву и Лозници за њих долазе добри дани, у Краљеву две фабрике, 2.000 и 2.500 запослених. Тиме решавамо ствари у Краљеву, близу смо потисивања уговора", напомиње Вучић.

Препрека сарадњи није неслагање о Косову и Метохији. Својевремено је за став Анкаре која је Косово признала, Ердоган рекао да није усмерен против Србије.

Бивши амбасадор у Турској Владислав Јовановић наглашава да економија никада не иде без своје посестриме политике и обрнуто.

"Неки пут иде прво политика. Код Ердогана је то важно, Турска, као и Русија, поново се враћа на свој ранији концепт - блиско иностранство", каже Јовановић и додаје да је она некада доминирала и добрим делом Балкана, Северном Африком, Блиским истоком.

Док је Србији ЕУ циљ, земља у којој Ердоган са својом партијом од 2001. углавном слави на изборима, неславно чека 54 године на вратима Брисела. Поставља се питање како ће се читати посета у контексту компликованих односа Брисела и Анкаре.

"Имамо Русију, Кину и Турску који су директна конкуренција ЕУ и САД, сада је на њима да науче лекцију из историје коју су заборавили", истиче Владислав Јовановић.

За Ердогана су односи Србије и Турске веома важни за мир и стабилност Балкана, а Србију види као кључну у том процесу.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара