Вулин са аустријским колегом о последицама мигрантске кризе

Министарство одбране Србије и Аустрије потписаће нови споразум из области одбране и на тај начин још једном потврдити добру сарадњу српске и аустријске војске на добробит обеју земаља, али и читаве Европе, најавио је министар одбране Србије Александар Вулин.

Александар Вулин је рекао да су министарства одбране Србије и Аустрије сагласна да је војна неутралност најбоље решење за обе земље.

"То је најтеже решење скопчано са многим изазовима, али то је једино решење које гарантује да ћете имати самосталну спољну и унутрашњу политику, да ћете моћи да развијате своју земљу и војску онако како мислите да треба", рекао је Вулин који борави у званичној посети Аустрији.

Министар Вулин се у Бечу захвалио на улози аустријске војске у Кфору на Косову и Метохији и поновио да је за Србију неприхватљиво смањивање броја припадника Кфора и политичког утицаја Унмика, а посебно успостављање косовске војске. 

Вулин је са својим колегом Хансом Петером Доскоцилом разговарао и о изазовима мигрантске кризе са којима се, како је рекао, суочавају и Аустрија и Србија.

"Данас смо разговарали о томе како да заједно контролишемо последице мигрантске кризе, како да сарађујемо на размени информација и како да кроз техничку помоћ, која нам је обећана од стране министарства одбране Аустрије, боље контролишемо границу и спречавамо нелегалне миграције", навео је Вулин.

Вулин је указао да Европска унија, која се суочава са последицама мигрантске кризе, треба да им јединствен приступ у решавању овог проблема који је неопходан и Аустрији и Србији.

"Бојимо се да ће бити веома тешко да ЕУ за себе каже да је организована политичка група ако није у стању да одговори на проблеме мигрантске кризе и да обезбеди поштовање јединствених правила за све њене чланице", рекао је Вулин.

број коментара 0 пошаљи коментар