Протест "За поштене изборе" у Београду

У центру Београда одржан је скуп "За поштене изборе" који је организовао Покрет слободних грађана Саше Јанковића. Са протеста су упућени захтеви међу којима је и уредан и јасан бирачки списак.

Окупљени на Тргу Републике носили су заставе Србије и Покрета слободних грађана.

Повод заказивања скупа је, како су најавили организатори, стварање услова за одржавање фер и слободних избора, а недавно су из тог покрета изразили сумњу у регуларност предстојећих београдских избора због, како тврде, масовног досељавања "партијских послушника из унутрашњости" на Врачар и Звездару.

Део опозиционих странака и покрета најавио је подршку тако да су поред Саше Јанковића присутни били и Вук Јеремић, Борис Тадић, Санда Рашковић Ивић, затим Балша Божовић и Маја Виденовић из ДС-а...

Захтеве, за које је речено да су их заједно припремили ПСГ и иницијативни одбор Народне странке Јеремића изнео је адвокат Владимир Гајић који је рекао да траже уредан и јасан бирачки списак, с тим да грађани могу да гласају на месту где су пријављени и где живе дуже од шест месеци како би, наглашава, спречили злоуптребе досељавања становника.

Захтевају и законити састав Градске изборне комисије у складу са законом о локалним изборима, једнак третман власти и опозиције у медијима, да РЕМ врши функцију у складу са законом, прекид злоупотребе јавних ресурса у кампањи као и да изборе у Београду прате домаћи и међународни посматрачи укључујући и ОЕБС.

Како је рекао, траже и од "онога који о свему одлучује и каже да се ничег не плаши да омогући поштене и фер изборе".

Окупљенима се обратила и Аида Ћоровић која је рекла да неће упутити велике речи али их моли да покушају да нађу одговоре на питања "зашто нема помака у случају Савамала", да ли их вређају јарболи, да ли им је непријатно због огавних страница у таблоидима, "да ли их чуде идиотска оправдања позивања на тетку око стана"...

Редитељ Јанко Баљак је рекао да је повод окупљања питање "елементарног, људског достојанства".

"Ово више није питање за политичке партије, покрете, нијансе у програмима. Да ли ћемо себе лишити грађанског и људског права на слободне и поштене изборе, колико још дуго смо спремни да им допуштамо да нам вређају интелигенцију. Захтеви за изборне услове су почетак битке за Београд", рекао је Баљак.

Окупљенима је рекао "срећна вам Нова година" додајући да актуелна власт жели да укине годишње доба "пре свега јесен" а да је за набављену новогодишњу расвету главног града могло да се финансира 32.000 ученичких стипендија.

Баљак је и пројекат "Београд на води" назвао "малограђанским спомеником" и "оплемењивањем простоте", а скуп је завршен обраћањем Сергеја Трифуновића који је рекао да је ово само први у низу протеста који ће се тек одржавати и следећи најавио за 20. октобар.

Како је рекао, снабдеваће оне који су сада на власти литературом "у затвору када за то дође време" и додао "господину Вучићу сам купио пиш... пљуваћу по вашим гробовима".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво