Посланици власти и опозиције о инцидентима у парламенту

У обраћањима новинарима у Скупштини Србије посланици власти и опозиције реаговали су на инциденте током данашњег заседања парламента. Опозиција истиче да председница парламента жели да укине њен глас у том телу, а власт наводи да су се представници опозиције утркивали у томе ко ће показати "најподлије и најниже" понашање.

Посланик и лидер покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је новинарима у Скупштини да Маја Гојковић треба хитно да поднесе оставку на место председника парламента, јер, како је рекао, није више у стању да води скупштинске седнице.

Бошко Обрадовић је на прес-конференцији рекао и да су Двери "глас велике народне буне", која почиње сутра најављеним штрајком војног и полицијског синдиката Србије.

Критикујући председницу парламента, Обрадовић је рекао да она жели да укине глас опозиције и глас оних које је народ изабрао за своје представнике.

"Данас нам је одузела четири минута, јер смо указивали на кршење пословника и изрекла три мере опомене посланици Марији Јањушевић, која је тражила да се рад парламента врати у нормално стање. Она жели да укине глас опозиције, а ми бранимо право да се чује другачије мишљење", рекао је Обрадовић.

Како је навео, као што на телевизији више нема политичких емисија, тако је у Скупштини укинуто право на дебату.

Ђорђе Вукадиновић из посланичког клуба Нова Србија – Покрет за спас Србије оценио је да таква ситуација у парламенту одговара власти, која, тврди, жели да покаже да ништа у држави не функционише осим функције председника.

Каже и да разуме, али не и да подржава изјаве и понашање појединих колега из опозиције, који под притиском "пукну" и тако привуку пажњу на дневнополитичком нивоу, док дугорочно, уверен је, урушавају углед парламента.

"Оваква ситуација никоме не одговара, јер снижава углед Скупштине, који је већ срозан. Прави се ријалити, а то никоме не одговара, ни грађанима ни озбиљној опозицији", рекао је Вукадиновић.

Посланица ДС-а Александра Јерков рекла је да грађане не интересује под каквим отежаним условима ради опозиција, нити "кукњава" о томе да имају мало времена да изложе своје ставове, нити пак то што касно добију текстове закона.

"Није проблем опозиције што не стижемо да припремимо амандмане и што нам председница укида минуте за расправу, то је проблем грађана, јер су ти амандмани значајни за њих. Када погледам како Скупштина функционише чини се и да посланици власти виде Скупштину као форму која мора да се испоштује, а да се ту ништа заправо не одлучује", рекла је посланица Јерков.

Назвала је "необичним" понашање председнице парламента, јер, како каже, она "трчи да се свађа, да прогласи повреду пословника" и "уноси непотребну тензију".

"Она не ради ништа, осим што спроводи вољу Александра Вучића. Мислим да је грађанима јасно да се овде ништа не одлучује, већ да се одлуке доносе на другом месту. Када виде ово понашање њих не интересује шта се овде прича, а ови закони утичу на њихове животе", приметила је Александра Јерков.

Истакла је да је понашање одређених посланика опозиције "претерано" и да за то, колико год били испровоцирани, нема оправдања.

Посланица покрета Двери Марија Јањушевић, која је удаљена са седнице, рекла је да посланици тог покрета трпе велико насиље председнице Скупштине Маје Гојковић и да су зато били принуђени да устају са својих места и "машу" Пословником испред председнице.

"Овде је забрањена слобода говора и постављање питања. Пошто се такво понашање и данас наставило, морала сам председници да кажем да није у стању да води овај дом и седницу", рекла је Јањушевићева новинарима у Скупштини након завршетка начелне расправе на седници када јој је изречена мера удаљења.

Навела је да је у скупштинској сали стајала мирно и држала Пословник испред председнице парламента, која ју је, како тврди, вређала.

Посланик Двери Срђан Ного, који је јуче искључен са седнице, рекао је да Народна скупштина није "бувља пијаца".

"Не може Гојковићева да тргује и каже – повући ћу опомене под тим и тим условима. Морате имати у животу став и ми смо га показали. СНС доживљава државу као своје приватно власништво и то ради и Гојковићева са Скупштином", рекао је Ного.

Орлић: Најниже могуће понашање

Реаговао је и заменик шефа посланичке групе СНС-а Владимир Орлић, који је је оценио да су се представници опозиције у парламенту утркивали у томе ко ће да покаже "најподлије и најниже могуће понашање".

Они су, како је рекао, "истурили свој одред двераша да предводи циркус бешчашћа", незабележен у Скупштини.

"Оно што се дешавало Србија је видела својим очима – бескрупулозне псовке које су упућивали посланици ДС-а, удружења Саше Радуловића, псовке које не приличе ни трећеразредним кочијашима, а које су себи дозволили посланици и над чиме се згрожена јавност ишчуђава данима", рекао је Орлић на конференцији за новинаре.

Како је рекао, данас и јуче смо у парламенту присуствовали "јуришном запоседању говорнице", а Двери, чији су "партнери и узори неофашисти из Немачке и Бугарске", труде се да оно најгоре и најбезочније доведу у парламент у покушају да провоцирају, изазову физички сукоб, инцидент, тучу и тако спрече седницу.

Орлић је рекао да је посланица Двери Марија Јањушевић, која је данас удаљена са седнице, својим "глуматањем и отужном представом" узурпирала седницу у покушају да председницу парламента Мају Гојковић онемогући у вођењу седнице.

"'СА одред досовског режима', тзв. двераши потрудили су се да изазову физички сукоб, инцидент, тучу. То мирно стајање и физички насртај на технику, видела је цела Србија, ломљење микрофона који користи председница Скупштине", рекао је Орлић.

И посланик СПС-а Ђорђе Милићевић коментарисао је наступ опозиције у парламенту и оценио да је већ данима у скупштинском дому видно вербално насиље које је, каже, данас, захваљујући Дверима, прерасло у физичко ометање рада те институције.

Милићевић је новинарима у Скупштини рекао да такво понашање дела опозиције подсећа на ноћ ванредних парламентарних избора.

"Поверење грађана се не остварује изазивањем хаоса и на улицама, већ само на изборима. Опозиција то никако да схвати. Ми разумемо нервозу, јер следе београдски избори и они су свесни свог изборног дебакла, јер немају аргументе ни политику", рекао је Милићевић.

Шеф посланичке групе ПС–НСС–УСС Ђорше Комленски рекао је да је покрет Двери у Скупштину ушао насилно, а сада насиље спроводи над посланицима у парламенту, "те грађани на следећим изборима не би требало да дају прилику оваквима да их представљају".

"Упозоравали смо правовремено да се од њега (Бошка Обрадовића) и њих може очекивати и сузавац овде, томе смо све ближе", рекао је Комленски.

Посланик Народне сељачке странке Маријан Ристичевић критиковао је данас понашање представника Двери у Скупштини, наводећи да они желе да уведу анархију и хаос у друштво.

Ристичевић је рекао да је посланица тог покрета Марија Јањушевић, која је данас удаљена са седнице, "позајмила" камен Бошку Обрадовићу, који је он унео у Скупштину и представио га као "свети камен са КиМ", а заправо је то, каже Ристичевић, "камен за потапање купуса", за шта тврди да има и доказ.

У Скупштину је, наиме, како је рекао, донео одштампану изјаву жене из Инђије која је позајмила камен за купус суграђанки, касније је видела да је реч о посланици Јањушевић, а који је неколико дана после тога приметила у ТВ преносу из Скупштине.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво