Пацоли: Послали смо снажан сигнал Београду да желимо помирење

Заменик косовског премијера и министар спољних послова Беџет Пацоли изјавио је да је Приштина одустајањем од апликације за чланство у Интерполу и Унескоу Београду упутила "снажан сигнал" да подржава дијалог и да жели помирење и нормализацију односа.

Беџет Пацоли је у интервјуу за Дојче веле рекао да "ни Србија не би требало да блокира наше иницијативе за учлањење у међународне организације".

"Ја мислим да бисмо ми могли да се учланимо и сада у Унеско, али желимо да споразум са Србијом буде што богатији и да у том споразуму буду обухваћена и та питања", рекао је Пацоли.

Види, указао је, позитивне помаке и од Београда и сматра да нема места критици иницијативе председника Александра Вучића за унутрашњи дијалог о Косову.

"На то би требало да се гледа као на конструктиван покушај за решавање проблема и од тог њиховог дијалога требало би узети само позитивне ствари, оне које могу да се користе у наставку дијалога Косова и Србије. Србији је јасно да би помирење са Албанцима могло да допринесе региону и самој Србији. Нама је такође јасна реалност коју имамо", навео је.

Додао је да је "Србија консолидована држава која има дугу граничну линију са Косовом, док је Косово с друге стране један од важних економских партнера Србије".

Сматра да би Приштина требало да интензивира дијалог по питању слободе кретања људи, капитала и идеја како би побољшали животни стандард.

"Србија зна да ће дан помирења са Косовом доћи и да ће на крају бити постигнут споразум о помирењу. Радујем се помирењу пошто од тога профитирају и Косово и Србија, али и регион", рекао је Пацоли.

Сматра да је за време претходне владе дошло до застоја у признавању косовске самосталности, те додао да његова агенда предвиђа јачање дипломатских односа са свима, а посебно са државама које нису признале косовску независност.

"Признавање независности Косова за нас је најважнији процес и ми на том путу нећемо стати", каже Пацоли.

Навео је да демаркација са Црном Гором мора да буде решена, да је уговор потписан, да га је Црна Гора ратификовала и да је то питање де јуре завршено.

"Ја немам никакав проблем с тим пошто сматрам да би споразум требало да се поштује. Ми немамо никакав конфликт с Црном Гором, али је наша јавност подељена по том питању. То се види и у косовском парламенту. За Црну Гору је питање споразума затворено, тако да би ми овде требало да видимо како ћемо да га решимо.

Не види, каже, да "Црна Гора жели косовску територију или да Косово жели да присвоји територију Црне Горе".

број коментара 19 пошаљи коментар
(субота, 07. окт 2017, 07:53)
Петрија [нерегистровани]

Космет је наш

Лукав човек. Нека њих, нек се бусају у своју самосталност. Ми не можемо и никад нећемо признати Косово као неку самостслну државу, јер је оно део Србије. Космет је део територије РС. Можемо да признамо највећи степен аутономије тј. суштинску аутономију, како то наш Устав налаже и Резолуција 1244. Све преко тога спада у домен теорије "баби се снило оно што јој је мило". Србија се понаша у складу са нормама свог унутрашњег и међународног права. Отуда шкргут зуба, "демократског" Запада.

(петак, 06. окт 2017, 17:32)
OSTOJA [нерегистровани]

Pacoli poslali smo snazan signal Beogradu da zelimo pomirenje

To sto Pacoli prica nema veze sa istinom, kakvu to oni cine nama uslugu i kakava je to snazna poruka. Pa zar on misli da smo mi toliko naivni da poverujemo u njegovu pricu. Odustali ste jer nemate prava za clanstvo, to je prava istina.

(петак, 06. окт 2017, 16:59)
Jovana [нерегистровани]

ozbiljnost

Najzad su nas shvatili ozbiljno. Ne igra Srbija kako oni kazu.

(петак, 06. окт 2017, 16:56)
anonymous [нерегистровани]

sasa

Nesto mi ovaj covek ne uliva poverenje povodom njegove izjave

(петак, 06. окт 2017, 16:50)
Nikola [нерегистровани]

Opreznost

Potrebno je biti oprezan sa vlasti sa Kosova ali uvek treba pristupiti konstruktivno svakom razgovoru i svkoj prilici da rese problemi na jugu drzave!

(петак, 06. окт 2017, 16:37)
anonymous [нерегистровани]

Znaju!

Danemaju drugog izbora,napustaju ih nihovi stvaraoci.

(петак, 06. окт 2017, 15:40)
ddd [нерегистровани]

bajka

Nadamo se da ovo nisu bajke za malu decu i da ce se stvarno resiti problem izmedju Srbije i Kosova

(петак, 06. окт 2017, 14:57)
anonymous [нерегистровани]

politika

Bas da vidimo koliko ce vremenski biti pri ovoj odluci...

(петак, 06. окт 2017, 14:37)
Miroslav [нерегистровани]

Gluma

Kada su videli zatvorena vrata setili su se dijaloga i ponude Srbije. Moraju da shvate da smo ipak priznati na globalnom nivou kao ozbiljna država

(петак, 06. окт 2017, 14:25)
Lolaanonymous [нерегистровани]

Reč

Reči treba sprovoditi u dela!