Брнабић: О платама 14. октобра

Председница Владе Србије Ана Брнабић ни данас није прецизирала проценат повећања плата и рекла да се нада да ће 14. октобра моћи да изађе са конкретним цифрама.

Премијерка је објаснила да је министар финансија Душан Вујовић у Вашингтону и да ће од 10. до 13. октобра бити финални разговори са ММФ-ом како би се потврдиле цифре које је Влада Србије испланирала, пренео је Танјуг.

Она је поновила да се не слаже са оценом Фискалног савета и да сматра да има више простора за повећање од оног што су у Савету рекли.

Иначе, Савет сматра да је повећање плата оправдано, али и да не сме да пређе више од пет одсто.

Премијерка је подвукла и да најављено повећање плата неће угрозити инвестиције.

Како је рекла, Влада води рачуна о фискалној дисциплини и да се не угрози макроекономска стабилност.

"Нема проблема за инвестиције јер немамо ни довољно пројеката спремних за имплементацију за новац који имамо у буџету – биће и новца за пројекте који су спремни", додала је Брнабићева одговарајући на питања новинара да ли ће повећање плата бити десет одсто, а након заједничке седнице Владе Србије и АП Војводине.

"Бојић именован на предлог Министарства здравља"

Милован Бојић је именован за директора Института за кардиоваскуларне болести Дедиње на предлог Министарства здравља и то је била стандардна процедура као и за било које друго именовање, рекла је Ана Брнабић.

"Разумем политичке контроверзе, али исто тако, разумем да је било неких добрих резултата када је он радио. Он је био окривљен за злоупотребе, не знам да је био осуђен, у том смислу немамо никакве препреке, али исто тако се причало да је у његово време од кардиоваскуларног института Дедиње направљена једна од најбољих европских болница", рекла је Брнабићева новинарима.

Министар здравља Златибор Лончар поновио је да је Бојић именован на предлог његовог министарства, као и да он одговара за ресор здравства и да је његово право да, уз консултације са својим сарадницима, то и уради.

"Све иде на моје име. Ми смо дали Миловану Бојићу шансу да се уклопи у здравствени систем Србије, да покаже оно што мисли да може неким својим ранијим искуством да допринесе. Овде се ради само о струци", рекао је Лончар.

Према његовим речима, Бојић, када је био директор те установе, направио је од ње установу која је испуњавала "озбиљне ИСО стандарде" и била је једина у Србији, оцењује, која их је у то време испуњавала.

Прерано је да се о осталим стварима прича, сматра Лончар, јер, како је рекао, Бојић "још није ни сео у фотељу", није била примопредаја.

"Предлажем да сачекамо неко време, да видимо резултате, па да онда о томе причамо, сада је сувише рано. Ја одговарам за ресор здравства и моје право је да, уз консултације са својим сарадницима да то урадим. Све иде на моје име", рекао је Лончар.

"Нема противзаконитих радњи у набавци 'шкода' за МУП"

Ана Брнабић је изјавила да је сигурна да не постоје никакве противзаконите радње у вези са набавком 710 аутомобила "шкода" за потребе МУП-а Србије.

Према њеним речима, озбиљно се размишљало и о потребама МУП-а и о заштити буџета Србије.

Упитана да ли је та набавка била јавна или поверљива, председница Владе је рекла да ће се о том питању консултовати са потпредседником Владе и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем.

"Проверићу са министром Стефановићем, а сигурна сам да не постоје никакве противзаконите радње. Ако мене питате да ли сам за то да купујемо домаће производе, апсолутно јесам. Када год буде било могуће да се купује нешто што је произведено у Србији, треба куповати", рекла је Брнабићева.

Брнабић: Влада не дели медије

Влада не дели медије на подобне и неподобне, рекла је премијерка Србије, наводећи да постоје неки политичари који то чине али да нису у овој Влади, преноси Фонет.

"Ми одговарамо на питања свих медија", рекла је Брнабићева.

Она је, одговарајући на питање о министру Александру Вулину, рекла да се не слаже са реториком Покрета социјалиста.

"Али ја нисам председник те странке па да могу да им кажем како да се понашају", рекла је Брнабићева.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво