Брнабић: О платама 14. октобра

Председница Владе Србије Ана Брнабић ни данас није прецизирала проценат повећања плата и рекла да се нада да ће 14. октобра моћи да изађе са конкретним цифрама.

Премијерка је објаснила да је министар финансија Душан Вујовић у Вашингтону и да ће од 10. до 13. октобра бити финални разговори са ММФ-ом како би се потврдиле цифре које је Влада Србије испланирала, пренео је Танјуг.

Она је поновила да се не слаже са оценом Фискалног савета и да сматра да има више простора за повећање од оног што су у Савету рекли.

Иначе, Савет сматра да је повећање плата оправдано, али и да не сме да пређе више од пет одсто.

Премијерка је подвукла и да најављено повећање плата неће угрозити инвестиције.

Како је рекла, Влада води рачуна о фискалној дисциплини и да се не угрози макроекономска стабилност.

"Нема проблема за инвестиције јер немамо ни довољно пројеката спремних за имплементацију за новац који имамо у буџету – биће и новца за пројекте који су спремни", додала је Брнабићева одговарајући на питања новинара да ли ће повећање плата бити десет одсто, а након заједничке седнице Владе Србије и АП Војводине.

"Бојић именован на предлог Министарства здравља"

Милован Бојић је именован за директора Института за кардиоваскуларне болести Дедиње на предлог Министарства здравља и то је била стандардна процедура као и за било које друго именовање, рекла је Ана Брнабић.

"Разумем политичке контроверзе, али исто тако, разумем да је било неких добрих резултата када је он радио. Он је био окривљен за злоупотребе, не знам да је био осуђен, у том смислу немамо никакве препреке, али исто тако се причало да је у његово време од кардиоваскуларног института Дедиње направљена једна од најбољих европских болница", рекла је Брнабићева новинарима.

Министар здравља Златибор Лончар поновио је да је Бојић именован на предлог његовог министарства, као и да он одговара за ресор здравства и да је његово право да, уз консултације са својим сарадницима, то и уради.

"Све иде на моје име. Ми смо дали Миловану Бојићу шансу да се уклопи у здравствени систем Србије, да покаже оно што мисли да може неким својим ранијим искуством да допринесе. Овде се ради само о струци", рекао је Лончар.

Према његовим речима, Бојић, када је био директор те установе, направио је од ње установу која је испуњавала "озбиљне ИСО стандарде" и била је једина у Србији, оцењује, која их је у то време испуњавала.

Прерано је да се о осталим стварима прича, сматра Лончар, јер, како је рекао, Бојић "још није ни сео у фотељу", није била примопредаја.

"Предлажем да сачекамо неко време, да видимо резултате, па да онда о томе причамо, сада је сувише рано. Ја одговарам за ресор здравства и моје право је да, уз консултације са својим сарадницима да то урадим. Све иде на моје име", рекао је Лончар.

"Нема противзаконитих радњи у набавци 'шкода' за МУП"

Ана Брнабић је изјавила да је сигурна да не постоје никакве противзаконите радње у вези са набавком 710 аутомобила "шкода" за потребе МУП-а Србије.

Према њеним речима, озбиљно се размишљало и о потребама МУП-а и о заштити буџета Србије.

Упитана да ли је та набавка била јавна или поверљива, председница Владе је рекла да ће се о том питању консултовати са потпредседником Владе и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем.

"Проверићу са министром Стефановићем, а сигурна сам да не постоје никакве противзаконите радње. Ако мене питате да ли сам за то да купујемо домаће производе, апсолутно јесам. Када год буде било могуће да се купује нешто што је произведено у Србији, треба куповати", рекла је Брнабићева.

Брнабић: Влада не дели медије

Влада не дели медије на подобне и неподобне, рекла је премијерка Србије, наводећи да постоје неки политичари који то чине али да нису у овој Влади, преноси Фонет.

"Ми одговарамо на питања свих медија", рекла је Брнабићева.

Она је, одговарајући на питање о министру Александру Вулину, рекла да се не слаже са реториком Покрета социјалиста.

"Али ја нисам председник те странке па да могу да им кажем како да се понашају", рекла је Брнабићева.

број коментара 15 пошаљи коментар
(субота, 07. окт 2017, 11:00)
anonymous [нерегистровани]

Dodjite u privatni sektor

Dodjite u privatni sektor plata redovna ali slobodan si eventualno 1 dan u mesecu i prekovremeni se ne placaju pa sto bi i da zaradim i vise ne moze ne da gazda toliko o novom zakonu o radu samo razmisljajte, i vasa deca ce sutra raditi pod istim zakonom.

(петак, 06. окт 2017, 16:08)
Miona [нерегистровани]

u skladu sa mogucnostima

Srbija je posle vladavine demokrata bila u nevidjenim dugovima i mere koje su sprovedene su sasvim ispravne svidelo se to nama kao gradjanima ili ne, moramo voditi takve reforme koje su u skladu sa nasim mogucnostima, a ne da se zaduzujemo na racun buducih generacija.

(петак, 06. окт 2017, 16:07)
jovanovic [нерегистровани]

super

Sjajna veso povecanju plata, bice to oko 10 posto.

(петак, 06. окт 2017, 16:06)
Nikolaj90 [нерегистровани]

a

Procenat je manje bitan, sve dok je u porastu.

(петак, 06. окт 2017, 14:56)
anonymous [нерегистровани]

politika

Sve do sad sto je obecano, ispunjeno je, tako ce i ovo.

(петак, 06. окт 2017, 14:27)
Majkl [нерегистровани]

Plate

To je uskoro, a nadam se i pozitivnim ishodom.

(петак, 06. окт 2017, 14:24)
cile [нерегистровани]

Plate

Postoje realne osnove za povecanje primanja. Samim tim potrosnja ce biti veca, a novac se vraca u kasu.

(петак, 06. окт 2017, 14:06)
anonymous [нерегистровани]

povećanje plata

Sve što je obećano, biće i ispunjeno.

(петак, 06. окт 2017, 13:55)
djuka [нерегистровани]

Obećano-ispunjeno

Ukoliko je obećano to mora da se ispuni jer realno gledanu narodu je tako nešto neophodno!

(петак, 06. окт 2017, 13:40)
Jelena [нерегистровани]

Plate

Potrebno je povećanje plata, jer je sve poskupelo,a plate nekima ostale iste...Bitno je da povećenje ne ugrozi ekonosku stabilnost...