Амбасада САД: Београд погодно место за састанак дипломата

Важан састанак руског и америчког дипломате о примирју на истоку Украјине биће одржан у суботу у Београду, потврђено је из америчке амбасаде, где наводе да је Београд погодно и гостољубиво место за овакву дискусију, пишу београдски медији.

"Више од 10.000 људи убијено је у конфликтима на истоку Украјине. Разговори који ће бити одржани у Београду део су многобројних мултилатералних напора да се тај конфликт реши.

Сједињене Америчке Државе захвалне су српској влади чије је гостопримство учинило Београд погодним и гостољубивим местом за такву дискусију", речено је из америчке амбасаде у Београду за Блиц.

Из америчке амбасаде и за Новости је потврђено да ће се специјални изасланици срести у суботу у Београду како би разговарали о бржој имплементацији споразума из Минска.

Тачно време и локација сусрета за сада се држе у тајност, наводи лист.

У Београду ће се састати бивши амбасадор САД при НАТО-у Курт Волкер, кога је Трампова администрација сада именовала за изасланика за окончање сукоба у Источној Украјини и специјални саветник руског председника Владислав Сурков.

Министар спољних послова Ивица Дачић јуче је, такође, потврдио да ће у Београду бити одржани предстојећи разговори између Суркова и Волкера.

"Сама чињеница да су те две велике силе одабрале Београд као место где ће се састати, говори да имамо другачији спољнополитички положај него како је то било раније", рекао је Дачић за Радио-телевизију Војводине.

Специјални изасланик САД за окончање сукоба у Донбасу, Курт Волкер, објавио је на свом Твитер налогу да ће се 7. октобра састати са помоћником руског председника Владиславом Сурковом у Београду.

"Састаћу се с руским колегом у октобру у Београду, како би разговарали о бржој имплементацији Минска (споразум оп. нов.) и о обнављању територијалног интегритета Украјине", објавио је Вокер.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је навео да је, без обзира на то, важно да Вашингтон добије информацију из прве руке од држава, које чине Нормандијску четворку (Русија, Немачка, Француска и Украјина).

"Минск" се односи на споразум из фебруара 2015. године, потписан у белоруској престоници, којим се тражи прекид ватре у источном делу Украјине, Донбасу, те су одређени даљи кораци да се окончају сукоби.

Ако се догоди, биће то други састанак Волкера и Суркова, кога је председник Русије Владимир Путин делегирао за разговоре о сукубима у источној Украјини.

Први пут су разговарали 21. августа ове године у Минску.

Волкер је у међувремену одбио да се састане са Сурковом у Русији, а Суркову је забрањен улазак у Европску унију, у оквиру санкција Москви.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара