Конгресмени позвали Тилерсона да пружи подршку Србији

Група од 14 чланова Представничког дома Америчког конгреса упутила је писмо државном секретару Рексу Тилерсону у којем позива на обнављање политичке пажње посвећене Балкану и додатну подршку Србији.

"Србија је и највећа земља на Балкану и политичка окосница целог региона. Значај региона Балкана показивао се кроз историју – са изостанком балканске стабилности, биће угрожена европска стабилност", наводи се у писму чија су прва два потписника копредседавајући српског кокуса Тед По и Емануел Кливер, преноси Глас Америке.

Конгресмени наводе да Балкан и даље оптерећују духови сукоба из прошлости, а да затегнути и непотпуни односи Србије и Косова остају кључна препрека за стабилност целог региона.

Они цитирају речи председника Србије Александра Вучића који је прошлог месеца, у односу на то дуготрајно питање навео да ће његова влада заузети "озбиљан и одговоран приступ, храбар и реалистичан, окренут ка будућности."

"Верујемо да је у интересу Сједињених Држава да подрже тај приступ чији је циљ промовисање трајне стабилности и узајамног поштовања уз обезбеђивање спремности српског руководства да га спроведе", оцењује група конгресмена.

У писму, послатом 3. октобра, истиче се да су продужена америчка пажња и подршка региону Балкана неопходни, имајући у виду безбедносне изазове са којима се земље региона сада суочавају.

"Србија је одговорила одговорно и позитивно на мигрантску кризу која је захватила Европу упркос великом хуманитарном и финансијском оптерећењу њеног система азила", наводе конгресмени који додају да је Београд радио на борби против трговине људима која се посебно развила због мигрантске кризе, те да је од почетка кризе Србија ухапсила око 2.300 кријумчара људима.

Земље региона такође се суочавају са новим безбедносним изазовима који прете због регрутовања терориста, наводе конгресмени уз податак да се у Сирији тренутно налази најмање 875 бораца са Балкана.

Србија, као централна земља региона, сарађује са америчком владом и међународном заједницом у борби против међународног тероризма и развоју снажних антитерористичких мера и стратегија, истиче се у писму Тилерсону.

"Подршка САД Србији је од посебно виталног значаја за Београд, како би остварио стратешки циљ чланства у ЕУ. Њен пут ка Унији ће не само ојачати демократске аспирације Србије, већ ће и унапредити америчке интересе трајног мира и стабилности у ширем региону. Одлучно укључивање Србије у западни табор такође ће пружити најбољу одбрану од спољних злоћудних утицаја чији је циљ да се поремети европско јединство и трансатлантско савезништво", наводе конгресмени.

"Надамо се да ће Балкан, после немира протеклих деценија, имати будућност као део демократске и мирне Европе. Позивамо вас да као приоритет поставите подршку ширем региону Балкана генерално, а специфично – Републици Србији", наводи се у писму Тилерсону.

Писмо су, поред Поа и Кливера, потписали Стив Стивенс, конгресмен из Охаја, Питер Висклоски из Индијане, Џејмс Мекгаверн из Масачусетса, Зои Лофгрен из Калифорније, Ренди Вебер, конгресмен из Тексаса, Грегори Микс из Њујорка, Брајан Фицпетрик из Пенсилваније, Џенис Шаковски из Илиноиса, Дејвид Сисилин из Род Ајленда, Албио Сирес из Њу Џерсија, Скот Пери из Пенсилваније и Гас Билиракис, конгресмен из Флориде.

број коментара 36 пошаљи коментар
(недеља, 08. окт 2017, 05:24)
anonymous [нерегистровани]

Sekretar kao i ostali Ameri

"Srbija, najveca zemlja na Balkanu" ? Oni nikada nisu nista znali.

(недеља, 08. окт 2017, 01:05)
anonymous [нерегистровани]

Smirite vi prvo ...

... nepristojan govor.

(недеља, 08. окт 2017, 00:27)
anonymous [нерегистровани]

@Господе Боже...

Ne poznajete bas najbolje geografiju. Misli se na zapadni deo Balkana, a Turska inace uopste nije deo Balkana.

(субота, 07. окт 2017, 23:37)
Ђорђе Срећковић [нерегистровани]

Господе Боже...

"Србија је највећа земља на Балкану"?!? Наравно да јесте, али тек после Грчке, Румуније, Турске и Бугарске, које се такође налазе на истом том Балкану.

(петак, 06. окт 2017, 13:15)
anonymous [нерегистровани]

SAD

Nije vise vreme rata i nasilja, konacno su i oni uvideli to.

(петак, 06. окт 2017, 13:12)
Beograd [нерегистровани]

Amerika

Konačno je i Amerika shvatila da je imala pogrešan stav prema Srbiji.

(петак, 06. окт 2017, 12:44)
Božidar [нерегистровани]

Komentar

Bilo bi lepo da se ЅAD malo okrenu i ka nama. Još nije kasno da budemo prijatelji.

(петак, 06. окт 2017, 12:39)
Tarabic [нерегистровани]

Upitnik

Ako priznaju da su pogresili i plate za bombardovanje tek tada se moze verovati i saradjivati. Sve ostalo je mamac da bi nas odvojili od brace RUSA

(петак, 06. окт 2017, 12:36)
tasa [нерегистровани]

lobiranje

treba svakako lobirati jer to je u savremenom svetu način rada

(петак, 06. окт 2017, 12:33)
anonymous [нерегистровани]

Patka

Nemojte da nasedate na "slatke reci".Oni samo hoce da nas odvoje od Rusije i njenog uticaja koji ima ovde.To je sve.Njih bas briga za nas i nasu buducnost.