Одбор: Војнообавештајна агенција ефикасно извршавала задатке

Чланови скупштинског Одбора за контролу служби безбедности на седници затвореној за јавност на којој су разматрали и усвојили Извештај о раду ВОА оценили су да је Војнообавештајна агенција ефикасно извршавала задатке из своје надлежности.

Председник Одбора Игор Бечић рекао је за Танјуг да је то скупштинско тело дало пуну подршку даљем координираном раду служби безбедности у циљу заштите националних интереса и безбедности грађана Србије.

Навео је да су чланови Одбора оценили да извештај ВОА пружа свеобухватан увид у најважније сегменте рада ове службе безбедности.

С обзиром на глобално безбедносно окружење и безбедносне изазове у региону, Бечић наводи да је Одбор констатовао да ВОА, као део јединственог безбедносно-обавештајног система, са успехом обавља обавештајне послове од значаја за безбедност Србије.

"Учесталост терористичких напада и огроман број цивилних жртава у највећим европским градовима, показатељ су значаја и неопходности јачања обавештајних структура Србије. У том смислу Одбор је нагласио важност и висок квалитет рада ВОА", наводи Бечић.

Констатован је, додаје, и значајан допринос Агенције даљем развоју билатералне војне и војноекономске сарадње.

Одбор је, како је навео, поздравио ангажовање припадника Министарства одбране и Војске Србије у мисијама у иностранству, под окриљем УН и ЕУ, и истакао значајну улогу коју  Војнообавештајна агенција има у праћењу ситуације у подручјима ангажовања припадника МО и ВС и пружању обавештајне подршке у реализацији мисија.

Одбор је размотрио и усвојио и Извештај о раду генералног инспектора служби Министарства одбране.

Одбор је закључио да службе безбедности и у будућности треба да наставе са применом свих евентуалних препорука генералног инспектора и поздравио позитивне оцене о законитости и правилности рада служби безбедности Министарства одбране.

"Сарадња Одбора и генералног инспектора служби Министарства одбране представља значајан елемент цивилне и демократске контроле над радом служби Министарства одбране, који доприноси даљем унапређењу законитости и ефикасности рада служби", рекао је Бечић.

Наводи и да је Одбор дао пуну подршку генералном инспектору служби у вршењу контроле над радом служби безбедности Министарства одбране, сматрајући да је овакав вид контроле значајан са аспекта унапређења законитости и правилности рада служби безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво