Чији су опанци радни, за кога су парадни, чији су ретроградни

Скупштина Србије разматрала је четири законска предлога, међу којима је и Предлог закона о Националној академији за јавну управу. Оштра полемика посланика владајуће коалиције и шефа посланика Двери, Бошка Обрадовића. Посланици опозиције оценили законски предлог о оснивању Академије као политички, истакавши да та институција ником није потребна.

Предлог закона о Националној академији за јавну управу, као и измене Закона о државним службеницима, посланицима је обраложио министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић.

Ружић је рекао да ће Национална академија за јавну управу у потпуности трансформисати јавну управу и обезбедиће ефикасније, љубазније и боље упућене службенике.

Навео је да ће се директор Националне академије за јавну управу бирати на конкурсу и одбацио тврдње опозиције да је реч о произвољном или партијском запошљавању.

"Директор (академије) одговора влади која га бира на период од пет година, на предлог председника владе према закону којим се уређује положај државних службеника. Он мора бити изабран на конкурсу, тако да нема говора о партијском запошљавању", рекао је Ружић у Скупштини Србији.

Додао је да директор организује рад академије, а да Министарство државне управе и локалне самоуправе врши надзор преко сектора за стручно усавршавање.

"Планира се да академија има 30-ак запослених", навео је Ружић.

На питање посланика опозиције да ли ће универзитетски професори моћи да буду предавачи, он је рекао да се они могу пријавити за акредитацију, уколико то желе, али је навео да они морају да предају на практичан начин.

"Седиште Националне академије за јавну управу биће у Београду, а обуке се могу реализовати и ван престонице када је то рационално, смислено и економично", рекао је Ружић.

Посланици владајуће коалиције оштро су у скупштинској расправи реаговали на наводе шефа посланичке групе Двери Бошка Обрадовића, који је рекао да је владајућа коалиција доласком на власт преузела обавезе према ономе ко их је на власт довео, те да те обавезе сада хоће да плати Косовом.

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић одговорио је Обрадовићу наводећи да су странке владајуће коалиције на власт довели бирачи и то огромном подршком на изборима, те да зато имају обавезу према грађанима.

Његов је страначки колега Неђо Јовановић оценио да је Обрадовић "лицемерјем које је достигло врхунац" у свом говору изнео најдеструктивније речи којима се директно вређа углед Србије.

Истовремено, заменик шефа посланичке групе Српске напредне странке Владимир Орлић за Обрадовића је рекао да је "српска верзија Руже Томашић", алудирајући на његово противљење уласку Србије у ЕУ.

Обрадовић је још замерио што је министар Расим Љајић, који присуствује скупштинској расправи, на министарском месту већ девети пут, те да је тако више пута учествовао у "купопродајним уговорима", на шта је реаговао шеф посланичке групе Љајићеве СДПС Милорад Мијатовић.

Мијатовић је поручио да се владајућа коалиција залаже за европску Србију и на томе ће истрајати, за разлику од, како је рекао, "псеудонационалиста, псеудотрадиционалиста и 'турбо религиозних'" припадника Двери који, тврди, хоће да намету оно што је превазиђено.

"Они желе да обучемо јелек, опанке, да узмемо фрулицу, да чувамо овце. Не, ми хоћемо електронско пословање и модерну Србију. Грађани су на изборима рекли шта мисле о нама. Она Србија за коју се залажу Двери, та Србија ће изгубити", уверен је Мијатовић.

На то је реаговао Миладин Шеварлић из посланичке групе Двери јер он, како је рекао, у парламент долази у опанцима.

"Опанци нису ретроградни, ретрогадне су многе друге ствари које слушамо и које су се дешавале у Скупштини", приметио је Шеварлић.

Посланик Двери Драган Весовић замерио је председавајућем Владимиру Маринковић што није изрекао опомену Мијатовићу.

"Осећам се увређеним. Нисам квазипатриота и квазитрадиционалиста, ја сам српски националиста. Нисам никад никога вређао, не дозвољам да ми се каже да сам 'турборелигиозан'", рекао је Весовић на шта му је Маринковић, који је претходно рекао да је толерантан и да сваки посланик треба да изрази свој политички став у парламенту, одговорио - да Мијатовићево излагање није схватио као увредљиво.

А посланик Народне сељачке странке Маријан Ристичевић, који је Обрадовића назвао "Каменко Дверић Купусић", закључио је овај део расправе запажањем да постоје радни и парадни опанак.

"Мој опанак је радни, а Шеварлић има парадне", рекао је Ристичевић, након чега су се посалници вратили расправи о законским предлозима.

Oпозиција: Законски предлог о оснивању Академије политички

Представници дела опозиције питали су током расправе о Предлогу закона о Националној академији за јавну управу ко ће бити директор те установе, које су јој ингеренције и ко ће прописати стандарде за њен рад.

Наводећи да је Академија измештена из система постојеће акредитације, посланик Доста је било Душан Павловић верује да ће стандарде прописивати министар.

Павловић је упитао и ко ће бирати директора Националне академије, јер о томе нема ниједне речи у закону.

"Вероватно ће га бирати министар или влада, па ћемо добити још једну институцију која ће бити политичка", рекао је Павловић и говорећи о упливима политике у институције упитао како је дошло до тога да БИА испитује фолк певача због песме, те констатовао да је то последица страначког постављења.

Такође, критиковао је и то што је влада, како каже, Универзитету у Новом Пазару који се повезује са послаником Муамером Зукорлићем дала "карт бланш" по коме тај универзитет може да ради док не добије акредитацију.

Посланик ДЈБ-а је позвао владу да направи нови систем понашања према грађанима и да не "појачава страначку културу".

Шеф посланичке групе Српске радикалне странке Војислав Шешељ оценио је да је Национална академија за јавну управу "институција која ником живом није потребна".

Шешељ је рекао да је влада предлогом закона дала веће ингеренције академији него што их има САНУ и додао да се ради о "ширењу државне управе", која је, каже, и сада пребукирана, а с малим платама и ниским нивоом стручности.

"Запослени у државној управи неће ништа научити у Националној академији, јер се то ради на факултетима", оценио је Шешељ, те упитао да ли ће чиновници из Србије долазити у Београд да уче.

Шешељ је позвао владу да реши проблем стручности и компетентности државних службеника, јер су се, како каже, у државној управи запослили они који су то добили као награду за предизборне активности, као и они који су се "прославили ударајући у шерпе".

Шешељ сматра да би увођењем платних разреда "пола проблема било решено".

"На мала врата уводите нови орган државне управе. Који су задаци националне академије? Ви и даље примајте оне који су завршили факултет са просеком 6, а они са просеком 8 нека чекају на бироу. Нека запослење у државној управи и даље буде награда за успешне предизборне активности", рекао је Шешељ иронично и позвао владу да прихвати његове добронамерне критике и повуче предлог.

Шеф посланичке групе Сoцијалдемократске странке Марко Ђуришић негодовао је што посланици обједињено расправљају о четири закона која нису повезана, указујући да се тако онемогућава посланицима да говоре.

Наводећи да је један од циљева закона да државни службеници буду љубазнији, Ђуришић је упитао да ли је едукација за то потребна и председници парламента Маји Гојковић која се "издирала" на секретарку скупштине, или градоначелнику Суботице који је претио "чупањем гркљана".

Посланик владајуће коалиције из Покрета социјалиста Бојан Торбица истакао је важност академије за едукацију запослених у јавној управи и навео да ће академија радити самостално, а да ће надзор над њеним радом обављати Министарство за државну управу и локалну самоуправу.

И шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић критиковао је предложени закон, наводећи да ће академија бити место за запошљавање партијских кадрова из СНС-а и СПС-а.

Замерио је и што се предложеним законом електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању преписују директиве ЕУ.

Те наводе је одбацио министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љаљић и истакао да је реч о "српском закону", те да се не ради о било каквом преписивању прописа него о томе да Србија преузима техничке стандарде који већ постоје у ЕУ.

Кратко се расправаљало и по повреди Пословника, па је тако посланик ДС Радослав Милојичић рекао да су радикали у коалицији са СНС-ом, а Вјерица Радета то негирала тврдећи да су радикали опозиција и напредњацима и свим "фронцлама досовског режима".

На наводе Милојичића да су радикали некада у парламенту поливали водом политичке противнике, Радета је рекла да је поливање водом прошло време, када су се радикали борили за демократско право, а Милојичићу је поручила: "Ви сте више за пиво, ако је остало нешто од хектолитара које сте платили буџетом Смедеревске Паланке".

На дневном реду нове седнице су и измене Закона о информационој безбедности и Предлог закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању.

Те законске предлоге образлагао је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љаљић.

Скупштина је јуче после скоро пет сати, проблема са електронским системом за гласање и кворумом, као и неколико пауза, утврдила дневни ред прве седнице редовног јесењег заседања.

Посланици ће наставити рад сутра у 10 часова. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво