Амбасади Хрватске оштар протест због реакције Загреба на споменик Тепићу

Отправник послова Амбасаде Хрватске у Београду позван је у Министарство спољних послова Србије где му је изречен оштар протест због реакција званичног Загреба на откривање споменика мајору ЈНА Милану Тепићу у Београду.

Државни секретар Министарства спољних послова Србије Немања Стевановић позвао је на разговор отправника послова Амбасаде Хрватске у Министарство спољних послова Србије, "ради изрицања оштрог протеста, због реакције Министарства спољних и европских послова Хрватске, као и одговарајућег саопштења за јавност, а поводом откривања споменика хероју ЈНА Милану Тепићу", саопштило је Министарство у Београду.

Министарство спољних и европских послова Хрватске јуче је уложило оштар протест амбасадорки Србије у Загребу Мири Николић поводом откривања споменика мајору Тепићу уз оцену да то "потврђује да Република Србија и даље није спремна да се суочи с прошлошћу и својом улогом у крвавом распаду бивше СФРЈ".

Из Загреба је упозорено на "неприхватљивост оваквих одлука и потеза српских власти, које су у супротности с настојањима Републике Хрватске да, без обзира на не тако давну агресију Републике Србије и ЈНА на Републику Хрватску, гради добросуседске односе".

Како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова Србије, Стевановић је хрватском дипломати "указао да је срамно то што званичници Хрватске, који величају усташтво и злочине почињене током Другог светског рата, који подстичу антисрпску хистерију и грубо крше основна људска права у 21. веку, протестују због хероја Тепића, који за Србију представља оличење части и морала".

"Коришћење откривања споменика мајору Тепићу за обнављање оптужби против Републике Србије за 'оружану агресију' не само да је у правном и историјском смислу потпуно неосновано и неутемељено, већ и крајње лицемерно", додаје се.

У разговору је изражена посебна забринутост због чињенице да Хрватска није направила никакав озбиљнији помак у дистанцирању од растућег тренда рехабилитације нацизма и ревизије историје.

Између осталог, то укључује подизање споменика усташком терористи Мири Барешићу, осуђеном за убиство југословенског амбасадора у Шведској и постављање табле са нацистичким поздравом "За дом спремни" у Јасеновцу, највећем стратишту где је убијено више од пола милиона Срба, Јевреја и Рома.

Додатну забринутост Министарства спољних послова Србије изазива чињеница што се "напади и увреде из Хрватске на рачун Србије и српског народа у целини појачавају у време када је председник Србије Александар Вучић јавно изразио опредељеност за свеобухватан развој добросуседских односа са Хрватском", саопштило је Министарство.

Мајор Тепић и војник Стојадин Мирковић су 29. септембра 1991. одбили предају хрватским снагама, које су под опсадом држале војно складиште Беденик с муницијом. Тепић је дигао складиште у ваздух, а обојица су погинула.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво