Павлопулос: За Грчку је Србија у Европи

Србија и Грчка данас сарађују имајући у виду велике вредности и циљеве – безбедност, стабилност, међународни легитимитет, посебно у нашем региону, и то су основи на којима се заснива наша сарадња, поручио је председник Грчке Прокопиос Павлопулос у обраћању пред Скупштином Србије.

Павлопулос је назначио да овај регион треба да буде подручје стабилности, безбедности и поштовања међународног легитимитета.

Грчки председник је истакао да је сарадња Србије и Грчке данас посебно значајана, у осетљиво време за Европу и свет, а посебно за овај регион и да је та сарадња заснована на борби за два велика идеала - слободу и независност наших народа.

"Тако су почели да се развијају наши односи и тако је Грчка стала уз Србију када јој је била потребна", рекао је Павлопулос и додао да две земље имају дугогодишње пријатељство, те да се ове године обележава 150. годишњица од потписивања споразума о пријатељству и сарадњи две земље.

Он је рекао да и данас имамо заједнички пут у региону, на Балканском полуострву, подручје које је значајно за целу Европу.

"Ми то знамо и морамо бити свесни визије коју имамо, јер је она изнад нас самих као народа. Зато данас сарађујемо имајући у виду велике вредности и циљеве - сарађујемо у циљу безбедности, стабилности, међународног легитимитета, посебно у нашем региону и то су основи на којима се заснива сарадња", рекао је Павлопулос.

Грчки председник је истакао да овај регион треба да буде подручје стабилности, безбедности и поштовања међународног легитимитета.

"Зато су наши односи изузетни и постају све бољи, а то је потврдио и први састанак Високог савета за сарадњу Србије и Грчке одржан у јулу, који потврђује сарадњу на највишем нивоу", рекао је Павлопулос.

Павлопулос је захвалио на указаној части да се обрати у Скупштини Србије, где је, како је рекао, говорио из срца, без формалности, уз поштовање које приличи српском народу, великом народу који сада води борбу како би заштитио свој интерес, историју и перспективу за прикључење великој европској породици.

Грчки председник је назначио да се сва решења морају налазити поштујући међународно право које се не сме селективно примењивати, као и европске вредности и правила.

У том смислу Павлопулос је поновио да Грчка нема ништа против придруживања Турске или Македоније, али морају да поштују правила ЕУ, границе, принципе, а такође је то рекао и за Албанију наводећи да она мора да поштује људска права која су тековина ЕУ.

Он је поновио да Грчка пружа пуну подршку Србији у очувању њеног интегритета и суверенитета.

Поручио је грађанима Србије да не одустају од европских принципа, да не подлежу притисцима, али и да је отварањем поглавља у преговорима са ЕУ Србија ближа Европи, а да је за Грчку Србија већ у Европи.

Павлопулос је на крају обраћања пожелео парламентарцима и свим грађанима Србије да следећи председник Грчке који буде говорио у Скупштини Србије то буде учинио у земљи која је пуноправни члан Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се