Дачић: Србија подржава јединствену Шпанију

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да Србија чврсто подржава територијални интегритет и суверенитет Шпаније, као и њено јединство, додавши да је Шпанија један од највећих пријатеља Србије. Наводи и да нема ништа од чланства Косова у Унеско.

"Замолио бих све политичке факторе да се не играју тим питањем", рекао је Ивица Дачић након отварања изложбе којом се обележава 70 година Уницефа у Србији.

Дачић је додао да су се у нашем случају показали двоструки стандарди и да је у Шпанији, као и код нас, реч о једностраним потезима "који нису у складу са Уставом и централном влашћу и као такви представљају кршење међународног права".

"Мени је интересантно како су неки политичари из Србије отишли у Барселону, а нису отишли у Бањалуку када се причало о референдуму. То је непринципијелно", рекао је Дачић, алудирајући највероватније на ЛСВ чији је лидер данас у Барселони.

Jош једном je истакао да Србија има исти став, као и да је упозоравала да сценарио "који се десио нама може да се деси свакој земљи на свету".

"Ако нема међународног права, нема ко да нас штити и све зависи од љубави великих сила, а то је врло релативна категотрија", навео је Дачић. 

Шпанија је једна од пет држава-чланица ЕУ које нису признале једнострано проглашену независност Косова.

"Нема ништа од чланства Косова у Унеско"

На питање о пријему Косова у Унеско одговара да од тога "нема ништа".

"Нема ништа од тога, истичу рокови или ће се пријавити за чланство или неће. Хтели су, готово да су се пријавили, па су поразмислили, за сада нису поднели. Ми чекамо. Кад год хоће да се пријаве морају да знају да ће да изгубе. Не може се све парама и силом решити", рекао је Дачић.

Уверен је да у гласању "нема шансе да победе".

"Одустали су од Интерпола, јер нису имали већину. Нама није циљ да се прегањамо по међународним организацијама, ми треба да водимо дијалог и једнострани потези нису прихватљиви", навео је министар спољних послова.

"Србија је потребна ЕУ, треба више да ценимо себе"

Упитан је да прокоментарише став председника Француске Емануела Макрона и председника Европске комисије Жан Клод Јункера, да ЕУ до 2025. године треба да прими нове чланице са западног Балкана, навео је да је боље питање да ли ће ЕУ опстати до 2025. године.

"Оваква ЕУ не може да опстане. Доста ми је те приче да је Западни Балкан као дивљачко племе које неко треба да прими у ЕУ, ја не кажем да смо идеални, али треба себе више да ценимо", рекао је министар спољних послова.

Наводи да је улазак у ЕУ политичко питање.

"Мислим да ми њима требамо, јер боље да смо ту него да имају сукобе на Балкану", истакао је Дачић.

Додаје, да је лицитирање године уласка у ЕУ бесмислено, јер су то сви обећавали, а још се није десило.

"Ми немамо разлога да обећавамо, само радимо на испуњењу критеријума који су постављени, али наравно не по цену интереса Србије", рекао је министар спољних послова и додао да је боље да европски лидери размишљају о свом односу са ЕУ, а не о Србији.

"Нисмо за ванредне изборе, али смо за њих увек спремни"

На питање о ванредним парламентарним изборима, лидер СПС-а наводи да та странка никада није била за ванредне парламентарне изборе, као и да не види разлог за њихово одржавање у овом тренутку.

"Мислим да не треба претеривати са изборима. Ми никад нисмо били за ванредне изборе, јер се правилним изборним циклусима успоставља ред демократских институција. Ми смо спремни за изборе кад год да буду, али у овом тренутку не водим разлог за тако нешто", рекао је Дачић.

Наводи да ако одлука Александра Вучића буде да се иде на изборе, он ће са својом партијом ту одлуку подржати.

"Нисмо разговарали о томе, то није била тема, као ни градски избори. Између СПС и СНС нема више политичких проблема, да ли да идемо на једну листу или не. Остаје само питање шта нам више доноси, а то је питање истраживача јавног мњења. Ми о томе нисмо разговарали", рекао је министар спољних послова.

Додао је да одлука о наступу на изборима самостално или у коалицији зависи од тога "шта више гласова доноси у збиру".

"То ће одлучити да ли ћемо са СНС-ом или не", рекао је Дачић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво