Конституисање српске скупштине на Косову

У Косовској Митровици сутра ће бити конституисана Скупштина заједница општина Косова и Метохије. Седници неће присуствовати ДС и Г17плус, јер сматрају да пре конституисања тог тела о њему треба да се изјасне представници Владе Србије.

Демократска странка "принципијелно није против оснивања такве скупштине, али је за то да се поново седне и разговара", објаснио је посланик ДС-а Горан  Богдановић.

"ДС је на изборима на Косову добила више од 15 одсто гласова, а само три мандата у новој скупштини. То је потпуно неприхватљиво", истакао је функционер ДС-а.

"Док се тај однос не промени, ми сигурно нећемо учествовати у таквој скупштини. Имамо и лоше искуство са разним организацијама које је оснивала српска заједница на Косову, као што је Српско национално веће и Заједница српских општина, које су служиле да блате политичке неистомишљенике, а посебно председника Србије и ДС-а Бориса Тадића", рекао је Богдановић.

Одржавању сутрашње седнице противи се један од политичких представника косовских Срба, функционер Г17плус,  Оливер Ивановић.

"То је велика импровизација, са намером да се један или два човека са Косова профилишу као једини представници српског мишљења из покрајине и да се као такви супростављају Влади Србије и покушају да минирају све њене напоре да стабилизује српску заједницу на Косову", рекао је Ивановић.

Нова скупштина требало би да буде формирана сутра у Косовској Митровици.

Председник покрајинског одбора СРС Љубомир Краговић најавио је да делегати после конституисања скупштине треба да донесу закључак којим се одбацују независност Косова и косовски устав.

Седницом ће председавати најстарији и два најмлађа делегата, а предвиђено је да као гости присуствују представници политичких странака, личности из јавног живота и представници амбасада земаља које нису признале независно Косово.

Један од лидера Срба са севера Косова, функционер ДСС-а, Марко Јакшић рекао је да ће места у скупштини чекати одлуку ДС о евентуалном учешћу у том телу.

Скупштину ће сачињавати делегати СРС, ДСС, СПС, представници Горанаца, а резервисана су и места за представнике Бошњака и Рома

Председник Косова Фатмир Сејдију изјавио је да је формирање српске скупштине "у суштини формирање илегалних структура које су за институције Косова неприхватљиве".

Косовска полицијска служба најавила је да ће у суботу 28. јуна због манифестација поводом обележавања Видовдана, појачати присуство у региону Косовске Митровице и Приштине како би обележавање празника протекло у најбољем реду.

Повезане вести:

Срби на Космету формирају институције

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво