Брнабић: Простор за повећање плата већи него што мисли Фискални савет

Премијерка Ана Брнабић најавила да ће Влада ускоро објавити за колико процената ће бити повећане зараде. Истиче да је Влада до сада показала да је довољно одговорна да доноси одлуке које неће угрозити фискалну стабилност у Србији.

Ана Брнабић је изјавила да је простор за раст плата нешто већи него што то процењује Фискални савет.

Најављује да ће Влада ускоро објавити за колико процената ће бити повећане зараде. 

"Верујем да имамо мало више поростора, али разговараћемо и са њима", рекла је Брнабићева новинарима у Коцељеви и подсетила да Влада ни раније није увек у свему имала потпуно разумевање Фискалног савета Србије. 

Истакла је да је влада до сада показала да је довољно одговорна да доноси одлуке које неће угрозити фискалну стабилност у Србији.

Наводећи да је Фискални савет конзервативан и строг, премијерка Србије је рекла да је добро што је такав јер дају простор да "можемо да се држимо у балансу". 

Председник Фискалног савета Павле Петровић рекао је јуче да постоји простор за повећање плата и пензија у јавном сектору у 2018. и то до пет одсто у просеку.

Премијерка је најавила је да ће 14. октобра на конференцији за новинаре представити резултате рада Владе Србије у првих сто дана рада. 

Истакла је и да је у првих месец дана била забринута, али да је данас задовољна оним што је урађено. 

Детаљније ће о томе, каже, половином октобра, али је већ сад јасно да је урађено јако пуно, иако је њен кабинет кренуо са радом у доста тешким околностима, будући да је тада био штрајк у "Фијату", протест малинара.

"То смо решили, стабилизовали смо се, и кренули смо храбро напред у континуитету са претходном владом", рекла је Брнабићева. 

"Влада неће одустати од Закона о запосленима у јавним службама"

Премијерка је изјавила да Влада неће одустати од Закона о запосленима у јавним службама, и да јој и даље није јасно зашто се синдикати просвете противе нацрту тог документа.

"Све што смо на састанцима слушали је то да су они против тог закона зато што укида неке њихове бенефиције. То апсолутно није тачно", рекла је Брнабићева новинарима у Коцељеви. 

Наводи да је примила писмо синдиката образовања у коме траже да се закон повуче из скупштинске процедуре

"Није тајна да имамо потпуно другачије ставове о предлогу тог закона", рекла је премијерка и додала да је примила писмо синдиката образовања у коме траже да се закон повуче из скупштинске процедуре.

Брнабићева је замолила синдикат да се више информишу када протестују, јер закон није дошао још ни до владе. 

"Нећу од тог закона одустати, седећу са њима колико год буде потребно", рекла је премијерка и истакла да је реч о реформском закону, који по први пут омогућава да се награде најбољи. 

Указала је да је са репрезентативним синдикатима у здраству постигнут споразум и разумевање о важности тог закона. 

"Имамо њихову подршку за тај закон", рекла је Брнабићева у Коцељеви.

Додала је да је синдикат у здравству, који је, као и синдикат просвете, протестовао нерепрезентативан, али да то не значи да неће да их саслуша.

"Морамо да оживимо ИМТ и производњу трактора"

Брнабићева је изјавила да је веома важно да оживи производња трактора у Србији, наводећи да је за ИМТ заинтресована индијска компанија "Тафе".

"Морамо да пробамо да оживмо ИМТ. Као што је Александар Вучић рекао када се вратио из Индије, имамо великог индијског инвеститора, компанију Тафе која је заинтрсована за ИМТ и радимо са њима како би могли да поново покренемо производњу трактора у Србији", рекла је премијерка.

Додаје да би то било важно, не само због производње и извоза него зато што би се субвенционисао производ који се прави у Србији.

"То је један од приотротета на којима влада ради", рекла је Брнабићева

На питње да ли влада размишља како да помогне пољопривредницима који су претрпели штету због суше, премијерка је навела да је то један од разлога због којих је заказана заједничка седница републичке и покрајинске владе за 6. октобар. 

"Који се то новинари плаше да кажу...?"

Брнабићева је изјавила да није видела да се новинари плаше да кажу "било шта" о њој лично, Влади Србије или председнику Србије, позивајући се и на прес клипинге које редовно добија. 

"Знате како ја знам да је четвртак? Тако што кад устанем ујутру стиже ми клипинг и тај клипинг изгледа овако: негативан клипинг, негативан клипинг, негативан клипинг... Ја онда знам да је четвртак и да су изашли недељници", одговорила је премијерка на питања новинара о слободи медија и акцији појединих медија и невладиних организација "Стоп медијском мраку".

Додала је да није никад видела да се неко уплашио да каже шта год је хтео и о њој, о влади и о председнику Републике.

Брнабићева је рекла да је видела "негативне клипинге" и кад је реч о телевизијама, Н1 и РТС, на пример.

На додатно питање зар јој није чудно да је реч о само две телевизије, премијерка је узвратила: "Је'л ви мене питате да ли се новинари овде плаше да кажу нешто против владе? Па, чекајте, који новинари? Који новинари, Време, НИН, Крик, Курир, Данас, Н1...Који новинари се плаше да кажу нешто против владе?".

А на опаску да су то вероватно новинари медија које није споменула, премијерка је замолила да се не замењују тезе и приметила да такви медији мисле да влада ради добро свој посао. 

Додала је да је Србија земља коју "коначно у ЕУ хвале, због фискалне реформе, зато сто смо постигли макроекономску стабилност, зато што пада јавни дуг, хвале је због миграната...".

Рекла је да је у петак у Милану разговарала са делегацијом из ЕП и са свим делегацијама из Брисела. 

"И увек причамо о слободи медија и ја им увек исто кажем: Ево, реците ми, ако постоје сви ови медији који могу да објављују, да информишу, да издају, ако имамо и Врањске за које смо показали да их не гушимо, већ да их подрзавамо финансијски више него било која влада, реците ми где је проблем са слободом медија у Србији, а желим да чујем и желим да урадим нешто по том питању", приметила је Брнабићева.

Подсетила је да је управо влада препустила независним комисијама да одлучују о додели средстава медијима и да је Врањским новинама за једну годину дала више средстсава него за пет година, у периоду од 2008. до 2012. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се