Посланици завршили расправу о амандманима на просветне законе, следи гласање

Скупштина Србије завршила је тродневну расправу о амандманима на два закона из области образовања, а гласање је почело у 17 сати. Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изрекла је опомене посланицима ДС-a Радославу Милојичићу и Александри Јерков, а Саши Радуловићу изречена мера удаљења са седнице на 20 дана.

Поподневна расправа у парламенту била је бурна. У једном тренутку током скупштинске расправе, председница парламента Маја Гојковић рекла је да је потрошено време за расправу о амандманима. 

На то је бурно негодовала опозиција, а Гојковићева је викала на генералну секретарку Светиславу Булајић, пошто је доведена у заблуду због неажурираних података о повученим амандманима.

Гојковићева је рекла да је генерални секретар дужан да достави исправне податке како би парламент радио, те поручила да ако то није у стању, нека обавести Скупштину.

Касније је, обраћајући се из посланичке клупе, Гојковић рекла да ће, ако је генерални секретар или неко из скупштинске Службе погрешио, одговарати.

Опозиција је навела да је у електронској евиденцији е-парламента стајало да је за расправу остало још 255 минута, Гојковић је тражила евиденцију од стручне Службе, а затим је расправа настављена.

У скупштинском холу, посланица Нове странке Мариника Тепић је донела новинарима у хол папир са евиденције е-парламента о преосталом времену расправе који је у том тренутку био 255 минута. Тепић је навела да је "скандал" - начин на који се води седница парламента.

Током расправе о амандманима на предлоге закона о основама система образовања и васпитања и високом образовању, Радослав Милојичић је рекламирао повреду Пословника јер је председница парламента јуче прекинула рад у 20.45 часова.

Гојковићева је рекла да не може данас да рекламира повреду Пословника за то што се догодило јуче и одузела посланичкој групи два минута од дискусије, а пошто су двоје посланика ДС-a, Александра Јерков и Радослав Милојичић, довикивали из клупе, она им је изрекла опомену.

"Због чега смо добили опомену? Држимо Пословник пет минута, ви не желите да нас видите. Намерно не желите да гледате у нас", рекао је Милојичић на шта му је Гојковићева одговорила да намерно злоупотребљава Пословник измишљеним повредама.

У поподневном делу расправе, шефу посланичке групе ДЈБ Саши Радуловићу је изречена мера удаљења са седнице на 20 дана, због непоштовања парламента.

Посланици ДС-а оценили су да прихваћени амандмани на Предлог закона о високом образовању и усвајање таквог решења служи искључиво томе да они универзитети који 15 година не могу да се акредитују, добију акредитацију.

На такве наводе Александре Јерков из ДС-а реаговао је посланик Бошњачке демократске заједнице Санџака и председник скупштинског Одбора за образовање Муамер Зукорлић.

Он је затражио да Александри Јерков "падајући ректори и падајући њен естаблишмент омогући да докторира за ових неколико месеци, докле буде ова транзиција од старог до новог система".

Тако би се, каже Зукорлић, ставила тачка на фрустрације Јерков за коју је рекао да не може да се огласи, а да се не дотакне њој омиљеног Универзитета у Новом Пазару.

Након тога, негодовала је посланица ДС Маја Виденовић која је рекла да Зукорлић "приватним и политичким везама" покушава да акредитује универзитет који ни по каквим стандардима не био могао да буде акредитован.

Предлог Закона о основама система образовања и васпитања предвиђа доношење Националног оквира образовања као основе за израду нових наставних планова и програма, као и бројне новине у управљању и руковођењу установама, те ће директори бити бирани искључиво на основу компетенција, а последњу реч при избору даће министар.

Предлогом кровног просветног закона предвиђено је да се у пензију одлази са 65 година, а повећана је и одговорност наставника за квалитет наставе, али и родитеља и ученика. 

Предвиђене су новчане казне за насиље у школи, доношење алкохола и наркотика, али и друштвено користан и хуманитарни рад. 

Предлогом закона о високом образовању, предвиђено је да је услов за рангирање за упис у наредну студентску годину на терет буџета 48 ЕСП бодова, а предвиђено је и формирање Савета послодаваца на свакој високошколској установи, како би се успоставила веза високог образовања и приведе. 

Предлогом закона о високом образовању значајно се унапређује систем акредитације кроз оснивање Националног тела за акредитацију, уводе нови стандарди, као и поступак жалбе и процедуре за издавање дозволе за рад и упис студената тек након завршене акредитације.

Опозиција сматра да ће предложени закони утицати на независност високог образовног система. 

Расправу претходних дана је обележила полемика око надлежности министра просвете и могућности да именује директоре школа, око предлагања чланова у Националном савету за високо образовање и око предлагања чланова Управног одбора Националног акредитационог тела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво