Вучић за РТС: Да је Косово изгубљено, не бих се за њега толико борио

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да Србија инсистира на компромису када је реч о Косову и истиче да је то важно да не бисмо живели у прошлости већ у будућности. Замрзнути конфликт је контрадикција а не решење, навео је председник. Реалност није онаква каква нам се допада, али се за Косово не бих борио да је изгубљено, истиче Вучић.

Александар Вучић је, гостујући у емисији Упитник, рекао да Косово неће ући у УН "осим ако ми не будемо нечим задовољни, а ми не можемо бити задовољни ако кажу – признајте независно Косово".

Овде можете погледати/преузети емисију "Упитник"

"То тако не иде и то тако не може", рекао је председник и додао да Србија инсистира на компромису када је реч о Косову.

"Компромис је важан да бисмо живели у миру, да бисмо живели у ономе што може да буде резултат нашег рада, да живимо у будућности, а не прошлости, да се не такмичимо каква нам је прошлост била, већ да гледамо ко је успешнији", навео је Вучић и додао да неће учествовати у терању ината са целим светом.

Каже да се никада није плашио и истиче да је "судбина одговорног лидера да изађе са решењима".

Одговарајући на наводе да шефица европске дипломатије Федерика Могерини већ има текст споразума са Косовом, Вучић је рекао да не постоји формулисан споразум.

"Морате да разумете да нема одлуке без Србије. Имамо народ на КиМ, око 110.000 људи на КиМ, морамо да бринемо о њиховој безбедности, о нашој територији, нашој будућности, а онда не можете да дођете до идеалних решења – или ће бити нереална или немогућа. Решење није неминовно", рекао је председник.

Према његовим речима, за нас је важно да покушамо да нађемо решење.

"Рекао сам да су нам шансе мале, од један до три одсто, рекао сам да ћу политички страдати у борби за то, али да бих могао деци да гарантујем боље сутра", нагласио је председник Србије.

Вучић каже да "нико никада не може да гарантује да на КиМ неће бити сукоба".

"Поносни смо што у претходне четири године није било страдалих Срба. Има проблема, посебно у метохијским селима. Највећи проблем је са повратницима, то је случај и са ухапшеним Богданом Митровићем, таквих појединачних случајева имате. Раније смо говорили о десетинама мртвих, а ово су појединачни случајеви. Учињен је помак, биће проблема, немојте да бежимо од тога", указао је председник.

Према његовим речима, неозбиљности и неодговорности у српском друштву је много и лако је, каже, критиковати све.

"Проблем са Косовом траје 250 година, да не причам о Првој, Другој, Трећој призренској лиги, која нас је највише коштала. Важно је да говоримо отворено, унутар свог народа и да се не стидимо. Ја ћу слушати, а онда ћу храбро, за разлику од оних који ћуте у запећку, рећи шта је могуће", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање колико ће трајати унутрашњи дијалог о Косову, Вучић је рекао да су "месеци у питању".

Немамо, каже, времена за године дијалога.

Истиче да је синтагма "замрзнути конфликт", што се спомиње као "могуће решење", контрадикција – а не решење.

"У сваком тренутку може да се одмрзне. Волео бих да имам решење, а ако га не буде, волео бих да буде замрзнути конфликт", напоменуо је Вучић.

"Срби се осећају безбедније" 

Када је реч о уласку Српске листе у владу Рамуша Харадинаја, Вучић је рекао да подржава одлуку Листе иако, додаје, Србија свој став о Харадинају неће променити.

"У Србији је оптужен за ратни злочин и немам намеру да се браним од оних који на Косово никада отишли нису. Добио сам подршку од 80 одсто Срба на КиМ на председничким изборима, не зато што сам ударао у ратне добоше, већ зато што сам обишао свако село", навео је председник.

Председник је рекао да је Српска листа добила да се укида експропријација за Брезовицу наводећи да су грађани Штрпца тиме задовољни.

"Не верујем у озбиљне гаранције, али верујем да се осећају безбедније. Какав су избор имали, да се удруже за Самоопредељењем, да буде да се боре за 'Велику Албанију'. Шта би била контра, да кажу да ћемо победити са шест до осам одсто становништва, да ризикујемо да упадају по манастирима", навео је Вучић.

Председник је указао да нема никакав страх и да је поносан на тешку борбу, разговоре у Бриселу и мучнину у стомаку.

"Срби се данас осећају, не могу да кажем сигурно и безбедно, али се не осећају мање несигурно, чак ми се чини да је боље него што је било", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање по чему ће остати упамћен, рекао је да ће га људи памтити по томе да је "отишао с власти јер нису могли да ме победе, да сам спровео прве тешке реформе које су Србију спасиле од банкротства, и трећа ствар је ако решимо односе у региону који су за нас важни", напоменуо је председник.

Шта год да урадите, није добро јер нико неће да се погледа у огледало, каже Вучић.

Навео је да много тога још мора да се уради, али да је стање стабилизовано и да у српским срединама на КиМ више не губимо становништво, већ имамо и највећи број деце и највећи наталитет.

"Ми морамо себе да погледамо у очи и кажемо шта је то што је реално и шта је то што је објективно, а да опет не дамо нешто што имамо или што свакако контролишемо што би многи радо учинили да би се додворили да ли некоме на Западу или некоме другом, ја то не знам, мене то не интересује", нагласио је Вучић.

Истакао је да га интересује да учини оно што је добро за народ и мисли да је то суштина свега.

"Увек је лако критиковати и сам сам у томе безброј пута учествовао и сада ми се чини да бих био одговорнији, што ме не правда за не увек најодговорније понашање док нисам био део власти", навео је Вучић.

Председник је рекао да је до 2012. независност Косова признало 86 земаља, а данас је признаје 103.

"Дочекали смо и ушли у власт када је већ 86 земаља признало независност Косова, до краја 2012. године и 2013. године још 12 или 13 земаља. Од када сам премијер, укупно четири или пет земаља је признало, неке земље које свакако нису најзначајније, уз све поштовање, на међународној мапи. Дакле, то вам говори о односу и о борбености", рекао је Вучић.

"Нисмо успели да спречимо да се појаве као значајнији фактор у спортским организацијама, рекао бих и нашим грешкама, а о томе чије су то грешке не бих у овом тренутку да говорим, али ћу у једном тренутку свакако говорити. Што се тиче Унеска, успели смо много, што се тиче Интерпола, успели смо дотле и због добрих односа са кинеским пријатељима, да они чак нису дозволили улаз косовској делагацији", навео је Вучић.

"Важно је да покушамо да решимо однос Срба и Албанаца"

Председник Александар Вучић је истакао да дијалог о Косову и Метохији већ траје, али да ће бити институционализован. Нагласио је да ће бити ту да саслуша све који буду учесници.

На питање где ће дијалог одвијати, Вучић наводи да ће Влада логистички организовати дијалог. 

"Тешко да се одржава у Председништву зато што би неко рекао да то није дијалог, већ је то прича једног човека. Мислим да ће Влада преузети логистички део да скупи и да разговара са наставницима, професорима, да се разговара са представницима Академије и Цркве", навео је председник.

Поновио је да је спреман да разговара и са њима и са свима другима – невладим сектором, цивилним сектором, као и да су политичке странке део дијалога.

"Политичке странке у парламенту су се у највећем делу изјасниле говорећи и у парламенту и на посебним одборима и посебним седницама", рекао је Вучић.

Истакао је да није питање агенде у дијалогу, јер свако треба да каже оно што мисли да је решење.

"Мислим да је важно да покушамо да решимо однос Срба и Албанаца једном заувек, а да ли ћемо имати снаге за то? Плашим се да нећемо, волео бих да хоћемо", указао је Вучић.

"Мислим да је питање одговорности свачије да буде одговоран према својој деци, према будућности, а не да увек обмањујемо себе у било ком погледу било да се бусамо у прса као великосрби, а великосрби смо само поред малог екрана уз смоки и топао чај, или да будемо они који ће нешто другима дати, а да нисмо ни покушали да нешто своје сачувамо", додао је Вучић.

Додао је да је сигуран да ће много тога усвојити од паметних људи који ће износити своје ставове у наредним месецима.

Говорећи о коментарима у немачком листу да је храбар потез покренути дијалог, али и тумачењу да тиме хоће да каже Србима да је Косово изгубљено, Вучић каже да се не би борио да је изгубљено.

"Ја хоћу Србима да кажем да имамо реалност која није онаква каква нам се допада, а да је изгубљено, не бих се за њега оволико борио", истакао је председник.

Навео је да је трпео лично најтеже претње и да ће једног дана о томе можда књигу да напише.

"Био сам најчвршћи у разговорима када је требало да нам доведу Албанце као полицајце на север Косова, тад су ми рекли – готова ти је каријера, пропао си, ми смо овакве случајеве имали, уништићемо те за месец, а ја сам рекао – ви свој посао радите као што хоћете, ја то не прихватам, а ви нађите друге људе да потпишу", навео је Вучић.

Коментаришући изјаве опозиције да је дијалог закаснио, јер је требало да буде пре потписивања Бриселског споразума, Вучић каже да не зна што га нису направили до 2012. године.

"Ја сам вечерас говорио и нисам никога напао, нисам никоме ниједну лошу реч рекао, себе сам ставио на стуб да будем крив свим лажним јунацима и да будем крив свима онима који би олако све бацили у воду тек тако зато што им је тако пало на памет. Прихватам и није ми то никакав проблем", истакао је Вучић.

"Увек сам спреман и да саслушам и да одговорим, али и да сазнам нешто и да то технички применимо, јер тај дијалог треба да доведе до нечег доброг за нашу земљу и, ако ништа друго, довешће до нечега доброг и већ је довео до нечега доброг. Да људи у Србији знају каква је ситуација на КиМ, да не живимо ни у митској прошлости, а ни у лажима да смо све изгубили", напоменуо је Вучић.

Навео је да Срби нису остварили свој циљ – формирање ЗСО, али да нису претрпели ни губитке.

"Нисмо, али нисмо ни претрпели било какве губитке. Губитке можете да видите пре свега у животима наших људи и можете да видите да ли контролишу Албанци територију на којој Срби живе на начин на који су желели или не", рекао је Вучић.

Као пример навео је покушај слања јединица РОСУ на север Косова.

"Уз наше жестоко супротстављање када су послали РОСУ јединице, уз моје жестоке сукобе и са појединим представницима других земаља у којима смо и викали једни на друге и вређали једни друге, они су повукли РОСУ јединице, чија намера није била да дођу тамо на пет минута, него да дођу и да остану заувек, а као што видите, данас их нема на северу КиМ", напоменуо је Вучић.

Додао је да је на северу Косова сада 99 одсто Срба који су полицајци у КПС-у.

О односима у региону 

Председник је, говорећи о односима за земљама у региону, рекао да имамо изванредне односе са Мађарском, не увек лаке али добре односе са БиХ, немамо увек лаке али не лоше односе са Хрватском.

Вучић је рекао да у новембру иде у званичну посету Хрватској.

Према његовим речима, закон о бранитељима у Хрватској отвара Пандорину кутију и то је за нашу страну неприхватљиво.

"Веома бих волео да Хрвати некада стану у наше ципеле и обуку нашу кошуљу, ја то радим и разумем шта их мучи и мори, и молим их да разумеју шта су српски проблеми", рекао је председник.

Има несталих Хрвата и ми хоћемо да решимо те проблеме, али се у Хрватској не зна да има несталих Срба, истакао је Вучић.

"Седео сам са (Колиндом) Грабар Китаровић у Суботици и узео папир и писао који су њихови проблеми и решили смо више од 80 одсто проблема. Добили су уџбенике, асфалтирали смо улицу у Таванкуту...", рекао је Вучић.

Према његовим речима, хоћемо да се Хрвати у Србији осећају као грађани ове земље и да ово буде њихова домовина.

Одговарајући на опаску да успевамо да убедимо земље Африке да не гласају за чланство Косова у Унеску, а не можемо суседе, Вучић је рекао да је то "зато што имамо велики утицај некога ко је моћнији од нас, а то су САД и неке јаке земље ЕУ", навео је Вучић.

"Декларацијом не нарушавамо ничији територијални интегритет" 

Председник је рекао да се припрема тим који ће радити на Декларацији о заштити Срба, која ће, каже, бити у складу са свим међународним правним нормама.

Не ради се о тајној ствари, како пишу, јер, каже Вучић, "не може бити тајно ништа што се усваја у парламенту".

Одговарајући на питање да ли нам је Декларација потребна, Вучић је рекао:

"Да ли неко сматра да није потребна када у Хрватској живи 186.000 Срба, а свега 55.000 каже да говори српским језиком, када је ћирилица угрожена и у самој Србији."

Напоменуо је да на тај начин ничији територијални интегритет не нарушавамо.

На опаску да се о Декларацији говори и као о "српским халуцинацијама", Вучић је рекао да "о халуцинацијама сигурно не би требало и не би смели да говоре они који подижу споменике осуђеним терористима или се питају где да ставе таблу 'За дом спремни', у Јасеновцу или у Новској".

"Код нас таквих 'фашистичких халуцинација' нема", рекао је Вучић додајући да је углед Србије већи него углед неких земаља чланица ЕУ.

"Просечна плата у јануару 445 евра"

Председник је рекао да ће наредне године пензионери имати значајно веће пензије, а да ће просечна плата бити 445 евра.

Одговарајући на питање колика ће повећања бити, Вучић је рекао да је о томе разговарао са Брнабићевом.

Према његовим речима, проценте ће вероватно на 100 дана рада Владе изнети премијерка.

Председник је истакао да ће до краја бити једнократне уплате за пензионере, за припаднике БИА, полицију.

"Биће повећање пензија и плата, то све није могло после тешких одлука", напоменуо је Вучић.

Вучић је навео да је Бриселски споразум значио долазак великог броја инвеститора у нашу земљу.

"Ове године ми имамо до сада 1,28 милијарди у првих седам месеци страних директних инвестиција, више него сва остала балканска петорка или, како ми кажемо, 4+1", навео је Вучић.

Поновио је да то не би било могуће без Бриселског споразума.

"Погледајте када су почеле немачке компаније да долазе. Пре четири године сте имали 17.000 људи запослених у немачким компанијама, данас имате 36.000 запослених", указао је Вучић.

Председник је рекао да ће чешка компанија "Татра" "ући" у крушевачку Индустрију машина и компоненти "14. октобар".

"'Чарапани' имају још један разлог за оптимизам и радост", рекао је Вучић и додао да је ту вест добио пред улазак у студио РТС-а.

Као врховни командант, обезбедићу да Србија буде снажнија него икада пре, поручио је Вучић.

"Говорим о руским, односно српским миговима, тенковима, немачко-француским хеликоптерима. Јаки сте онолико колико сте спремни да се одбраните. Снага не сме да буде у ароганцији, већ у економским чињеницама, али и да имате одбрамбену моћ", нагласио је председник.

"Неће ме победити, сам ћу отићи" 

Када је реч о појединим критикама да из Председништва управља Владом у Немањиној, јер му је, како се наводи, "фотеља тесна", Вучић је рекао да му "ништа није тесно".

"Они ме неће победити, сам ћу отићи. Надам се да ће бити много марљивијих од оних који устају у десет и онда сат времена раде. Кад будем завршио посао, сам ћу отићи", рекао је председник.

Да не радим ништа, говорили би да сам лењ, сматра Вучић.

"Не могу да похватају куда све одем и шта све знам, не постоји ниједна општина у којој не знам које проблеме имамо, не постоји место у ком нисам био, за разлику од других", истиче председник.

Према његовим речима, премијерка Ана Брнабић вредно ради.

"Она има моју подршку. Нисам био ни на једној седници Владе, иако су неки председници раније ишли, а то није посао председника. Његов посао је да представља Србију и овде и у иностранству", навео је председник.

"Ја сам човек који се труди, бори и ради, ниједну чашу воде, као ову овде коју сте ми платили, сваку такву чашу воде у Председништву ја сам платио из свог џепа, немају за шта да ме гоне, моја се имовина није повећала. Нисам богат, али сам сваког дана богатији знањем, јер учим и трудим се да радим више", рекао је Вучић.

Када је реч о предлозима да се у војне установе окаче његове фотографије, Вучић је рекао да "једино његових слика као председника Србије није било".

"Ево наредбе Вука Јеремића под ознаком хитно, свим дипломатско-конзуларним представништвима да се фотографије Бориса Тадића изложе у ДКП-овима. Ја сам их молио да то не раде", рекао је Вучић.

Говорећи о писању КРИК-а да министар одбране Александар Вулин не може да докаже порекло новца од ког је купио стан, Вучић је рекао да ништа од тога није пратио јер је био у Њујорку.

"Само су ми рекли да постоји велики напад на Вулина у Србији. Позвао сам га кад сам се вратио. Вулин је стан добио пре него што је ушао у Владу у јуну месецу 2012, није био ништа тада, Влада је формирана у августу. Ми смо установили да Вулин као представник власти није украо ништа ако су ове чињенице прецизне", навео је председник.

Вучић је предложио "агенцијама да још једном спроведу истрагу око Вулиновог стана" и напоменуо да је за људи важно да знају да Вулин ништа није украо

Вучић је рекао да је у сваком дијалогу у Скупштини победио опозицију.

"Са ким ми препоручујете да идем на дуел? То траже Радуловић, Шешељ, Обрадовић, ДС. Хоћу, доведите их петорицу и изаћи ћу на крај са свом петорицом и то код вас у студију. Само нећу да разговарам са ванпарламентарним странкама", рекао је председник.

Замолио је једино да добије исто онолико времена колико би имала петорица у дуелу. 

Упитао је када се догодило да је Борис Тадић ишао у дуел са неким, на шта му је водитељка одговорила да то никада није био случај.

Вучић је, одговарајући на критике некадашњег гувернера Шошкића да јачање динара није добро, рекао да је за време његовог мандата евро био 80 динара па 117 на крају мандата.

"Код Јоргованке Табаковић је био 117 на почетку, а сада је 119. И то за пет година. Па, погледајте. И све је тако у Србији, убацују детерџент у фонтане...", рекао је Вучић.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво