Дачић: Шпанија је један од највећих пријатеља Србије у ЕУ

Шпанија је један од највећих пријатеља Србије у ЕУ и интерес Србије је да што више јача сарадњу са Шпанијом, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић у Сарагоси, где ће бити отворен конзулат Србије.

Дачић је Танјугу рекао да је још једном изразио званичан став да Србија подржава територијални интегритет Шпаније и јединство, те да се нада да ће се сви проблеми у тој држави решавати дијалогом и мирним путем, без једностраних потеза са којима је Србија била суочена у случају Косова.

"Шпанија интензивно и чврсто подржава територијални интегритет Србије, исто тако и Србија подржава територијални интегритет и јединство Шпаније", каже Дацић.

У жељи да развијамо даље наше пријатељске односе, каже Дачић, Влада Србије је одлучила да отвори конзулат у арагонској аутономној регији, у Сарагоси, на челу са почасним конзулом Хуаном Карлосом Триљом Бигоријем.

Шеф српске дипломатије каже да је Бигори био на неколико важних функција, а да је на последњој био задужен за трговину у влади Арагона. 

"За нас је веома битно да унапредимо економске односе са Шпанијом, а са Арагоном посебно, имајући у виду да је то једна од најбогатијих области у Шпанији", рекао је Дачић.

Он је навео да је наша спољнотрговинска размена са Арагоном прошле године била свега 14 милиона евра у односу на, додаје, БДП Арагона који је "фрапантно висок" за једну такву аутономну регију и износи око 35 милијарди евра годишње.

Истичући да је интерес Србије да развија сарадњу са Шпанијом у свим областима, Дачић је најавио да ће сутра бити отворен конзулат, те да ће то бити повод и за сусрет са многим званичницима.

"Већ 27. октобра очекујемо посету делегације арагонских бизнисмена, бизнисмена из Сарагосе, са циљем да се унапреди наша економска сарадња", наводи Дачић.

Према његовим речима, у Сарагоси се већ састао са председницом парламента Арагона, са представником Владе Шпаније у аутономној регији Арагон, а сутра ће се састати са градоначелником Сарагосе, када ће у Привредној комори бити отворен конзулат. 

Хуан Карлос Триљо Бигори рекао је да је веома почаствован због избора на место почасног конзула Србије у Арагону.

"Арагон је мала регија у Шпанију са 1,5 милиона становника, али економски веома активна", рекао је Карлос и навео да се ту налази једна од највећих фабрика "Опела" у Европи и многе компаније у различитим областима индустрије. 

"Наш главни циљ ће бити унапређење економских веза између регије Арагон и Србије", рекао је Бигори и навео да ће сарадња укључити не само инвестиције, већ и културне везе и организовање спортских догађаја. 

"Мислим да имамо добру прилику да покажемо свету и Шпанији да је Србија земља у развоју и да је влада Србије веома озбиљна у приступању европској заједници. Рачунамо на добре пријатеље у Шпанији који ће промовисати интересе Србије у ЕУ", рекао је Бигори.

На почетку боравка у Шпанији,  Дачић се састао са председницом Парламента аутономне регије Арагон Виолетом Бордериас. Саговорници су разменили мишљења о актуелним политичким процесима у Шпанији, Србији и Арагону, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова. 

Посебан акценат током разговора је стављен на унапређење економске сарадње и важности размена привредних делегација.

Шеф српске дипломатије посебно је истакао повољан привредни амбијент у Србији за привлачење страних инвестиција и нагласио да пријатељске везе Србије и Шпаније дају пуно могућности за развој свеопштих веза на обострано задовољство. 

Председница Паралмента Виолета Бордериас је истакла важност присуства Србије у Сарагоси и Арагону и нагласила да ће Почасни конзулат у Сарагоси имати пуну подршку свих регионалних институција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво