Гојковићева изрекла четири опомене посланицима ДЈБ

Председница парламента Маја Гојковић изрекла је опомену Саши Радуловићу, шефу посланичке групе покрета Доста је било, и три опомене посланици тог покрета Бранки Стаменковић, због тога што јој је током расправе о амандманима пришла без одобрења, што није у складу са Пословником о раду парламента.

Радуловић је тражио од Гојковићеве да говори о амандману који је, каже, поднео, међутим, председница парламента му је рекла да тог амандмана нема и позвала га да јој донесе амандман.

Пошто јој је он пришао, она му је рекла да јој не доноси документа скупштинске службе већ амандман који је он предао писарници.

"До краја расправе, донестите амандман 29а и добићете реч. Имамо још пар стотина амандмана,… што сте лењи, имате 100 секретарица које плаћају грађани Србије, нека вам нека од њих донесе", рекла је Гојковићева Радуловићу.

Она је у наставку седнице прочитала допис из писарнице где се наводи да Саша Радуловић није поднео амандман 29а, а претходно је навела да Радуловићево понашање није слика парламента, већ његова лична.

Током расправе о амандманима на предлоге закона о основама система образовања и високом образовању, Муамер Зукорлић, који је и председник Одбора за образовање, рекао је председници парламента да од ње захтева реакцију због тога што посланичка група покрета Доста је било у оквиру сваког амандмана говори о демагошкој флоскули о бесплатним уџбеницима.

"То је увреда за Скупштину и вређање интелигенције грађана", рекао је Зукорлић.

Нешто раније, Маја Гојковић је изрекла и три опомене посланици покрета Доста је било Бранки Стаменковић, због тога што јој је током расправе о амандманима пришла без одобрења, што није у складу са Пословником о раду парламента.

Стаменковићева је на конференцији за новинаре потврдила да је добила три опомене и то протумачила да у наредних 20 дана заседања неће моћи да буде у скупштинској сали, а та одлука је, сматра, неоснована.

Објашњавајући због чега је пришла Гојковићевој, она је рекла да се, "по старом обичају", председница парламента "правила" да не види да се она јавила по Пословнику и да јој није дала реч, а она је, каже, хтела да укаже да председавајућа није реаговала на вређање Саше Радуловића од стране посланика Марјана Ристичевића.

"Није тачно да не види, да не чује, она злонамерно у страху од аргументоване дискусије посланицима забрањује да износе аргументе. Она се данас правила да ме не види и дала је реч посланику Атлагићу (СНС) након чега сам устала и пришла и да би ме видела, да не би могла да изговара да ме не види. Она је тад почела да ми изриче једну опомену за другом. Једино што сам рекла: По ком основу ми ускраћујете реч", рекла је Стаменковићева.

Како је рекла, Гојковићевој су прилазили и други посланици, попут Зорана Живковића, па, каже, нису добили опомене.

"Гојковићева намерно крши чланове Пословника, а онда се изговара да нешто не види и глумата да плаче", рекла је она.

Председница Скупштине је у наставку седнице, реагујући на констатацију шефа посланика покрета Доста је било Саше Радуловића да је избацила посланицу, рекла да "јој је одузета реч".

"Врло добро зна да јој је одузета реч, а то што она не зна Пословник па је одлучила да изађе напоље, не знам да ли заувек, до краја седнице, или само на паузу, није на мени", рекла је Гојковићева, која је поручила посланицима покрета Доста је било да је не псују.

Иначе, када је Стаменковићева пришла, Гојковићева јој је рекла да јој по Пословнику није дозволила да приђе, замоливши је да се склони како би наставили рад. На питање посланице по ком основу, Гојковићева јој је рекла: "По основу тога што сте сада добили казну" и изрекла јој три опомене уз поруку да је искључена из рада.

"Добили сте опомену. Молим вас, склоните се, немојте ми претити. Добили сте опомене и испунили услов да више не учествујете у раду. Молим вас два минута паузе да посланица схвати да не може више да учествује у раду парламента", рекла је Гојковићева и позвала посланике да је заштите.

Посланици Скупштине Србије и данас расправљају о амандманима на предлоге закона о основама система образовања и васпитања и о високом образовању.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво